Američki veleposlanik u BiH: “Aplikacije Sky i Anom dokaz su da političari rade za kriminalce”

Američki veleposlanik u BiH: “Aplikacije Sky i Anom dokaz su da političari rade za kriminalce”

Veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy govorio je danas na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Kako je rekao Murphy, sve je više dokaza iz istraga u SKY i ANOM predmetima, koji ukazuju na to da političari iz svih političkih sfera, uključujući i provedbu zakona i zaposlenike sigurnosnih službi i tužitelje, rade za organizirane kriminalne grupe, a ne za građane.

“Grupe poput kartela Tito, grupa Arnautović i Matković, narko-kartela Keljmendi – iskorištavaju slabu državnu strukturu BiH i politički utjecaj u državnim i entitetskim institucijama za svoje kriminalne aktivnosti. Pranje novca, iznuda, reketarenje i trgovina narkoticima – nisu kaznena djela bez žrtava. Pojedinci trpe posljedice”, rekao je Murphy.

Dodao je da orgnizirane kriminalne grupe i njihovi korumpirani zaštitnici ne utječu samo na pojedince.

“Njihovi postupci imaju širi utjecaj na društvo. Donose strah i nasilje, ograničavaju lokalnu kontrolu i osobnu samostalnost, posebno među najranjivijim kategorijama društva, jer ograničavaju mogućnosti zakonitih ekonomskih aktivnosti, što zauzvrat ograničava mogućnosti ekonomskog rasta. U najkraćem – doprinose općem padu kvaliteta života”, dodao je američki veleposlanik.

Sve ovo, ističe, ne donosi dobro narodu Bosne i Hercegovine gdje god da žive u ovoj zemlji.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar