Ana Filipović iz Rame: "Svijet je lijep. Svijet je zaista lijep!"

"Kada god pričam o svom prethodnom semestru, meni samoj zvuči nestvarno. Oduvijek sam željela proputovati svijet, ali nekako sam uvijek mislila da ću to ostvariti tek po stare dane kad budem imala stabilan život, posao ili mirovinu i više vremena… No trenutak kad sam samu sebe prestala ograničavati, postao je trenutak kad su se moji snovi doista ostvarili.”

Riječi su to Ane Filipović, 22-godišnjakinje koja se upravo vratila s četveromjesečnog putovanja oko svijeta, na ni više ni manje nego – brodu. U 114 dana posjetila je 4 kontinenta, 13 država i 30 gradova. U tom je razdoblju prešla Ekvator dva puta, promijenila više od 15 vremenskih zona i gledala zalaske sunca na Tihom, Indijskom i Atlantskom oceanu. Prva od njenzinih destinacija bila je američka savezna država Havaji, nakon čega se uputila u Japan, Kinu, Vijetnam, Kambodžu, Singapur, Burmu, Indiju, Mauricijus, Južnoafričku Republiku, Namibiju, Maroko i konačno Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kao i svatko drugi vjerojatno se pitate: „Kako je u tako kratkom vremenskom razdobolju jedna studentica uspjela obići veći dio zemaljske kugle?“ Odgovor je "Semester at Sea", slobodno prevedeno kao „Semestar na moru“.

Ana Filipović, rođena u Rijeci i odrasla u Rami, trenutačno je studentica četvrte godine fakulteta menadžmenta i ekonomije, na Hood College-u, u saveznoj američkoj državi Maryland. Uspješno je završila Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (United World College in Mostar), nakon čega joj je dodijeljna svjetski priznata IB diploma (International Baccalaurete) u svibnju 2011. godine. Ana je jednu cijelu godinu posvetila volontiranju prije no što se uputila na studij u Ameriku. Poznato i kao „gap year“, brojni mladi na Zapadu kao i naša Ana, nerijetko se odluče na godinu volontiranja prije fakulteta kako bi stekli znanje i vještine koje nisu dostupne u sveučilišnom okruženju. Za to je vrijeme volontirala u 4 organizacije i putovala Hrvatskom, Ujedinjenim Kraljestvom, Njemačkom i Italijom. Na Hood College-u danas studira zahvaljujući punoj stipendiji koja je velikim dijelom podržana od strane fondacije Shelby Davisa, eminentnog američkog filantropista.

Tijekom svoje druge godine fakulteta, Ana je saznala za "Semester at Sea", odnosno višenacionalni program studija u inozemstvu otvoren za studente svih smjerova koji nudi komparativne ispite, terensku i praktičnu nastavu te angažman u globalnoj zajednici. Tako je odlučila cijeli jedan semestar, od 7. siječnja do 29. travnja, provesti na MV Explorer-u, kruzeru koji dva puta godišnje,tijekom jesenskog i proljetnog semestra, postane ploveći sveučilišni kampus opremljen suvremenim učionicama, knjižnicom, i drugim sadržajima, na kojemu se školuje i živi više od 600 studenata zajedno s više od 100 profesora. Većina studenata obično su Amerikanci, ali na brodu se nalazilo i oko 90 međunarodnih studenata. Ovaj program zapravo nije nikakva novina jer "Semester at Sea" već više od 50 godina nudi Sveučilište u Virginiji. Za razliku od tradicionalne vrste odlaska na studij u neku stranu državu, gdje studenti uglavnom provedu jedan semestar u jednoj zemlji po svom izboru,"Semester at Sea" mladima nudi priliku da vide više od pola svjetskih kontinenata i 15-ak država.

Ana se na ovaj program prijavila godinu dana unaprijed kao i za Davis United World Scholars stipendiju, koju je na kraju i dobila, a koja pokriva školarinu i troškove življenja na brodu. Od 600 učenika, 30 učenika je dobilo ovu prestižnu stipendiju.

„Za vrijeme trajanja programa imala sam veliku čast upoznati gospodina i gospođu Davis. Dobila sam strašnu tremu i dlanovi su mi se počeli znojiti kada sam shvatila da stojim pred ljudima koji ulažu ogromne novce u moje obrazovanje,“ uz smijeh objašnjava Ana. Ana je jedna od nekoliko tisuća mladih ljudi diljem svijeta koji bez dobročinstva ove obitelji ne bi mogli priuštiti da svoje znanje, vještine i ambicije razviju na američkim fakultetima i upotrijebe diljem svijeta.
Njena "Semester at Sea" avantura počela je letom iz Baltimora do San Diega, gdje su učenici autobusima odvezeni do Ensenade, Meksika.

“Dok smo se vozili kroz Meksiko ugledala sam MV Explorer. Zasmijala sam se jer nisam mogla vjerovati da ću provesti 4 mjeseca na brodu. Čim sam kročila na brod, ugledala svoju kabinu i ostatak svog novog plovećeg kampusa, znala sam da je preda mnom avantura života.”

Kabinu je dijelila s Amerikankom Gabrielle, a slušala je četiri predmeta vezana za poslovanje, menadžment i ekonomiju. Predavanja su se održavala za vrijeme putovanja između država koje su posjetili.

Anina velika strast je putovati i uvijek je u pokretu, ali nikada iz vida ne gubi Prozor-Ramu gdje se vrlo rado vraća. Zapravo, svojom internacionalnom edukacijom želi nešto vratiti i svome malom mjestu. Još prošlog ljeta osvojila je Davis Peace Project, prestižni grant koji joj je pomogao da organizira ljetnu školu pod nazivom "Nauči voljeti razlike" (Live to Learn – Learn to Love) koja je održana od 9. do 31.srpnja. Sudjelovalo je ukupno 16 učenika iz općine Prozor-Rama, Hrvati i Bošnjaci, kao i 10 volontera iz Rame, Sarajeva i Tuzle. Glavni cilj Anine ljetne škole koja je bila ispunjena predavanjima, zanimljivim radionicama i izletima u Sarajevo, Mostar i Gornji Vakuf-Uskoplje, bilo je promicanje suradnje i razumijevanja među mladim ljudima u višeetničkim društvima kao što je Prozor-Rama.

“Na Balkanu mladi, kao i stari, često gledaju na Zapad negativno, a ponekad i s dozom zavisti zbog svih mogućnosti koje oni tamo imaju. To ne mora biti tako. Našu snagu valja usmjeriti ka tome da pronađemo način da svoje strasti i vještine upotrijebimo tako da od njih napravimo nešto korisno za sebe i druge. Imam sreću da sam odrasla u obitelji koja me uvijek bezuvjetno podržavala, bez obzira koliko suludo su neke od mojih ideja zvučale, ali ni sama sebe nisam ograničavala da postignem sve što treba da živim život o kojem sam uvijek sanjala.“

Nakon četiri mjeseca provedena na brodu, putujući svijetom, Anin primjer zaista je dokaz da je sve moguće. Ona se tako, između ostalog, penjala na vulkan na Havajima, kročila Kineskim zidom, svjedočila ljepoti Taj Mahala u Indiji, provela dan s afričkom obitelji u južnoafričkom selu, proslavila Uskrs u Namibiji s prijateljima iz BiH, Hrvatske, Kolumbije i Brazila, prenoćila u Sahari i još puno toga. Ako je suditi prema fotografijama koje je objavila na svom blogu All Aboard (https://filipovicana.wordpress.com/ ) i Facebook stranici, ne preostaje nam ništa drugo nego vjerovati kada kaže: „Svijet je lijep. Svijet je zaista lijep.“

Ana zaključuje riječima: „Ovaj prošli semestar ostavio je nezaboravan trag u mome srcu i mome životu. Ne smijemo nikada zaboraviti odakle dolazimo i tko smo, ali ne smijemo ni dozvoliti da nam to odredi put u životu. Svijet čeka da ga istražimo. Iako će ovo zvučati kao klišej, tako putujući zaista shvatite da nije bitno tko je koje nacionalnosti, vjeroispovijesti, što jedemo za doručak i koje auto vozimo. Sve što nam je svima potrebno je malo ljubavi i puno razumijevanja.“
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar