Andrej Plenković dobio mandat za sastvljanje vlade

Andrej Plenković dobio mandat za sastvljanje vlade

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću mandat za sastavljanje 14. Vlade Republike Hrvatske. Plenković je predsjednici donio 91 potpis izabranih saborskih zastupnika. Mandatar je u roku od 30 dana dužan program vlade i njezine članove predstaviti Saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak 14. listopada.

“Želim vam da što prije sastavite vladu i dobijete povjerenje Sabora”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Plenkoviću. Izrazila je uvjerenje da Hrvatska ulazi u novu fazu političkog života.”Prioritet nove vlade odnosit će se na budućnost i gospodarstvo ali i na vanjske čimbenike u vezi čega očekujem tijesnu suradnju s predsjednicom Republike”, kazao je Andrej Plenković. Poručio je kako je vrijeme za novu, modernu Hrvatsku u kojoj će se svi građani osjećati jednakopravnima i sigurnima. Predsjednici je zahvalio na povjerenju i poručio kako kreću angažirano raditi za bolju Hrvatsku.

Među suradnicima na koje Plenković najviše računa, sigurno je Davor Ivo Stier. Vodit će vanjske poslove, a možda će biti i potpredsjednik Vlade. Ministar financija ostaje Zdravko Marić, a resor obrane trebao bi dobiti Damir Krstičević, zvijezda preferencijalnoga glasovanja u X. izbornoj jedinici. Gospodarstvo će vjerojatno preuzeti Tomislav Čorić. Na čelu resora regionalnog razvoja i EU fondova trebao bi ostati Tomislav Tolušić, a HDZ je Mostu uzeo i ministarstvo poljoprivrede koje će vjerojatno voditi Tugomir Majdak. Nadu Šikić na čelu resora rada, trebao bi zamijeniti Goran Marić. Kao žena na čelu resora kulture, spominje se Nina Obuljen. Most je dobio četiri ministarstva – sigurno je da Vlaho Orepić ostaje na čelu MUP-a.

Uoči odlaska na Pantovčak Andrej Plenković je potvrdio je da bi se vlada mogla formirati već u ponedjeljak. “Tijekom jutra stižu potpisi, čini mi se da će ih biti više od 90”, rekao je. Nije htio govoriti o imenima budućih ministara, ali je demantirao da u Vladi neće biti žena. “Žaloste me procjene da ne bi bilo žena – to ne bih bio ja kad ne bi bilo nekoliko kolegica u vladi”, rekao je. Upitan o hoće li biti promjena u Ovršnom zakonu i hoće li jedina nekretnina biti zaštićena šef HDZ-a je kazao da se na tome još uvijek radi.

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier potvrdio je da je stranka iz Mosta dobila 14 potpisa potpore čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. “Imamo 61 potpis HDZ-a, 14 Mostovih, potpise svih zastupnika nacionalnih manjina. Bit će ih više od 90”, kazao je Stier novinarima, ulazeći u središnjicu HDZ-a s potpisima zastupnika Mosta.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar