Arheolozi otkrili crkvu staru 1 300 godina

Arheolozi otkrili crkvu staru 1 300 godina

Arheolozi vjeruju kako su otkrili 1 300 godina staru crkvu u podnožju planine Tabor, koja se smatra mjestom Preobraženja Gospodinova.

Izraelska uprava za starine, zajedno s Akademskim koledžom Kinneret, provela je iskopavanje koje je dovelo do otkrića crkve u selu Kfar Kama u Donjoj Galileji, izvijestio je The Algemeiner, a prenosi Aleteia.

Vodeći arheolog Nurit Feig rekao je kako je crkva dimenzija 12 x 36 metara. Imala je veliko dvorište, ulazni trijem i središnju dvoranu. Ono što je prema njegovim riječima posebno glede te bogomolje, jest to što je imala tri apside (molitvene niše), dok je većina crkava tada imalo samo jednu. Osim toga, istraživači vjeruju da je crkva bila dio samostana izgrađenog na periferiji sela.

Kršćani iz bizantskog doba, kako piše Aleteia, smatrali su to mjesto svetim jer se, prema Evanđelju Kristovo Preobraženje dogodilo na osami, na visokoj gori te je općeprihvaćeno da je to mjesto zapravo Tabor, gora u Jizreelskoj dolini koja se izdiže gotovo 600 metara iznad Genezaretskog jezera i odakle se prostire pogled na prostranstva Galileje.

Prema mediju Times of Israel, grnčarija (posuđe) pronađeno na tom mjestu ukazuje da je crkva sagrađena u 6. stoljeću, za vrijeme „građevinskog procvata“ crkava u Galileji.

Tijekom iskopavanja arheolozi su otkrili šarene podne mozaike s geometrijskim uzorcima, s plavim i crvenim pločicama. Otkrivene su i relikvije u maloj kamenoj kutiji, ali još nije utvrđeno čiji su to zemni ostatci, odnosno koji je to svetac bio.

Iskopavanje je dio arheološkog projekta istraživanja crkava u Svetoj zemlji i istočnom Sredozemlju koji financira Izraelska zaklada za znanost.

/Izvor: Nedjelja.ba T.M.I, KT/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar