Berlin uveo ograničenje na iznos najma stanova

Berlin uveo ograničenje na iznos najma stanova

Berlin je prvi grad u Njemačkoj u kojem je zakonom regulirana najamnina za stanove u nastojanju da se zaustavi najbrži rast cijena iznajmljivanja u Europi.

Vlasnici stanova od ponedjeljka ne mogu povisiti cijenu najma za više od 10 posto u odnosu na lokalni prosjek. Mjere se već odnose na postojeće ugovore o najmu, a sad će se proširiti i na sklapanje novih.

"Granica najma je izuzetno važna za Berlin jer je razlika između najamnine za postojeće i nove ugovore tako velika," rekao je Reiner Wild, direktor Berlinske udruge podstanara. "Problem je što mi imao 40,000 novih stanovnika godišnje, zbog toga je situacija na tržištu tako konkurenta".

Berlin se odlučio na pilot program nakon što je parlament usvojio zakon o regulaciji visine najma u ožujku, pretpostavlja se da će mjeru preuzeti i drugi gradovi u kojima nedostaje stanova.

Građani i doseljenici ističu da potraga za stanom u Berlinu postaje sve teža. "Mi smo tražili dobar dio godine," kaže student Vlasis Tritakis koji se s partnericom Sofijom i 18-mjesečnim sinom zadovoljio jednosobnim stanom u četvrti Kreuzberg.
Wild ističe da je najam još uvijek nizak u odnosu na druge europske metropole i da bi novi zakon trebao održati situaciju u kojoj je Berlin dostupan ljudima s niskim plaćama. "Mi ne želimo situaciju kakva je u Londonu i Parizu. Tamo je stvarnost takva da ljudi s niskim primanjima moraju živjeti u četvrtima udaljenima od centra,"

Prosječna cijena najma u glavnom gradu Njemačke porasla je s 5.50 eura po četvornom metru u 2005. na 9 eura u 2014. godini, piše Guardian pozivajući se podatke tvrtke za nekretnine Jones Lang LaSalle. Između 2013. i 2014. cijene najma su porasle za 9 posto.
 bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing