BiH na dnu europske liste, ima samo 0,01 posto električnih vozila

BiH na dnu europske liste, ima samo 0,01 posto električnih vozila

Istraživanje temeljeno na podacima Eurostata iz 2022. pokazalo je da su BiH i Sjeverna Makedonija europske zemlje s najmanjom upotrebom električnih vozila. BiH je na dnu liste sa samo 0,01% električnih vozila.

Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega 71,3% generira cestovni promet. Sukladno EU ciljevima smanjenja emisije stakleničkih plinova te sve većem zagađenju zraka, nužno je istaknuti važnost čistijeg prometa, odnosno energetske učinkovitosti u prometu i poticati projekte povećanja energetske učinkovitosti prometnih sustava te korištenje učinkovitijih vozila (koja u većoj mjeri koriste obnovljive izvore energije, imaju smanjene emisije CO2), odnosno električnih vozila.

Subvencije u FBiH

Vlada FBiH je 1. kolovoza na prijedlog Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije donijela odluke o usvajanju dvaju programa utroška sredstava tekućih transfera i drugih tekućih rashoda iz federalnog proračuna za 2024. namijenjenih ovom ministarstvu za subvencioniranje kupnje električnih automobila u iznosu od milijun KM.

U skladu s programima, 500.000 KM namijenjeno je privatnim poduzećima i poduzetnicima za poticaje pri kupnji električnih automobila te isti iznos i za subvencije pojedincima (fizičkim osobama). Visina iznosa koji se dodjeljuje kao poticaj privatnim poduzećima i poduzetnicima, kao i pojedincima, je 10.000 KM za električna vozila te 7000 KM za hibridna električna “plug-in” vozila.

Sredstva privatnim poduzećima i poduzetnicima moći će se dodijeliti za kupnju najviše dvaju, a pojedincima jednog vozila. Obrazloženo je da je cilj subvencija neposredno poticanje kupnje i upotrebe električnih vozila u okviru provođenja mjera za poboljšanje kvalitete zraka i unaprjeđenja kvalitete životne sredine.

Namjena ovih dvaju programa je dodjela subvencija za kupnju novih automobila registriranih u FBiH od 1. 1. do 30. 11. 2024. godine koji imaju isključivo električni pogon i automobila koje, uz motor s unutarnjim izgaranjem, pokreće i električni pogon (“plug-in” hibridni automobili).

Smanjenje carina

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH uvezeno je 106 električnih vozila, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine manje za oko 15 posto, kada je uvezeno 125 takvih vozila. U isto je vrijeme zabilježeni veliki rast uvoza hibridnih vozila, za više od 70%. Istraživanje temeljeno na podacima Eurostata iz 2022. pokazalo je da su BiH i S. Makedonija europske zemlje s najmanjom upotrebom električnih vozila. BiH je na dnu liste sa samo 0,01% električnih vozila.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja godine, čime je praktički produljeno razdoblje trajanja ranije odluke donesene u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH.

Donošenjem odluke do kraja 2024. ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 na 5% za uvoz hibridnih automobila. Prema podacima UNO-a BiH, vrijednost električnih vozila uvezenih u prvih pola godine u BiH iznosila je gotovo pet milijuna KM. S druge strane, u BiH se bilježi rast uvoza hibridnih vozila kojih je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno 897, od čega 556 novih, a 341 rabljeni automobil, što predstavlja rast za oko 71%.

Ukupna vrijednost uvezenih hibrida u ovoj godini iznosila je gotovo 50 milijuna maraka, bez plaćenih davanja. Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno 525 hibridnih vozila ukupne vrijednosti 26,605.372 KM, bez davanja.

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar