BiH napustilo 315 tisuća građana od 2013. do 2020. godine

BiH napustilo 315 tisuća građana od 2013. do 2020. godine

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje ljudskih prava, politička situacija samo su neki od razloga što kompletne obitelji, posebno mladi, svoju domovinu napuštaju zauvijek. Prema podacima Unije za održivi povratak Bosne i Hercegovine, od 2013. do 2020. godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo 315 tisuća građana, objavila je BHRT.

Pandemija je donekle zaustavila odlazak, osim u Njemačku, u koju je nastavljeno iseljavanje medicinskog osoblja i njegovatelja.

U nešto manjem obujmu, građani odlaze na rad i u Sloveniju. Davor Vukojević, inženjer građevinarstva iz Banja Luke, kaže nam da se nije pokajao što se odselio u Njemačku.

”Nisam vidio da se u skorije vrijeme može bilo šta promijeniti na bolje, osjetio sam socijalnu nesigurnost i odlučio da odem”, kaže Vukojević, kojem je u Münchenu, gdje je našao posao u struci, ”jedina briga kako iskoristiti slobodno vrijeme i novac”.

”Ono što nam se prvenstvo sviđa u Njemačkoj je sustav koji je uredan, organiziran i koji funkcionira. Posla ovdje ima sasvim dovoljno, tako da se pristojno uvijek može naći. Ne postoji nijedan razlog za brigu, egzistencija je sigurna. Jedina stvar koje se ovdje ne tolerira je nediscipliniranost”, rekao je Vukojević.

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje ljudskih prava, politička situacija samo su neki od razloga što kompletne obitelji, posebno mladi, svoju domovinu napuštaju zauvijek i odlaze u zemlje Europske unije, kažu u Uniji za održivi povratak.

Samo u prošloj godini našu zemlju je napustilo 85.000 stanovnika

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje u posljednjih sedam godina na rad u Njemačku je otišlo 5.858 medicinskih radnika i njegovatelja, a u Sloveniju 52.200 stanovnika svih zanimanja.

Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH kaže kako su u 2020. posredovali u zapošljavanju 7.877 radnika u Sloveniji.

”To je za 45 posto manje nego 2019. Činjenica da je Njemačka bila u lockdownu i u jednom razdoblju nije bilo moguće fizički otići, pa je došlo do blagog smanjenja u posredovanju od 20 posto”, kazao je Pupić.

Pojačane emigracije nakon završetka pandemije očekuje i demograf Aleksandar Čavić, ukoliko ne dođe do usvajanje pronatalitetne politike

Upozorava na negativni prirodni priraštaj, u prošloj godini čak 17.000 više umrlih nego rođenih u Bosni i Hercegovini.

”Ne odlaze bake i djedovi, već ono što je radno, intelektualno i reproduktivna baza svake zemlje, mlađe i sredovječno stanovništvo i oni koji spadaju u starije sredovječno. Mi ćemo ostati zemlja staraca”, istakao je Čavić.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar