Od električara, pa preko vojnika UN-a do salzburškog nadbiskupa

Od električara, pa preko vojnika UN-a do salzburškog nadbiskupa

Zanimljiv je životni put nadbiskupa Salzburga mons. dr. Franza Lacknera, OFM. Nitko nije ni slutio da će mladi električar koji se udaljio od Crkve, pa onda vojnik UN-a na Cipru najprije postati redovnikom, svećenikom, a na kraju biskupom te nadbiskupom.

Dr. Franz (Anton) Lackner  rođen je 14. srpnja 1956. u mjestu St. Anna/Aigen u općini Feldbach u istočnoj Štajerskoj u Austriji. Odrastao je u seoskoj obitelji. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, a zatim je izučio električarski zanat.

Kao dječak je rijetko išao u crkvu, a kasnije se ovaj mladić potpuno udaljio od župe i vjere

Tijekom 1978. i 1979. bio je UN-ov vojnik na Cipru. U te dvije godine, kao stražar, imao je dosta vremena za razmišljanje. Našao je Bibliju i čitao je te mu je to davalo unutarnji mir. Pitao se je što treba učiniti. Jedan svećenik mu je rekao: “Daj Bogu u svom životu jednu šansu!”

U franjevački red je kao kasno zvanje stupio 1984. Prve redovničke zavjete položio je 1985., a svečane (vječne) zavjete 2. rujna 1989. Zaređen je za svećenika 23. lipnja 1991., prije svoga 35. rođendana, da bi potom nastavio studirati filozofiju

Od 1997. do 1999. djelovao je kao profesor na Papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu. Od 1999. do 2002. bio je  provincijal Bečke franjevačke provincije.

Godine 2002. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom u Grazu gdje je djelovao 11 godina. Uvijek je govorio da vrlo rado vrši službu svećenika i pomoćnog biskupa. Želi biti čovjek molitve i na službi za ljude koje mu Bog stavi na životni put.

Danas, nakon tri desetljeća od svećeničkog ređenja kaže da ga Bog uvijek iznova iznenađuje svojim darovima kao što je bilo imenovanje nadbiskupom Salzburga 2014. i predsjednika Austrijske biskupske konferencije 2020.

U svom dosadašnjem životu kaže da nije sve bilo onako kako je zapravo trebao biti. Prema njemu čovjek radi pogreške u životu, ali Bog kaže: “Učinit ću sve novim!”.

Mons. Lackner je 79. po redu nadbiskup Salzburga i metropolit crkvene pokrajine Salzburg, 91. biskup Salzburga te 90. nasljednik Sv. Rupertusa. Njemu su dodijeljene i časne titule Legatus natus te Primas Germaniae.

Tko zna, možda nije kraj iznenađenjima u životu nadbiskupa Lacknera?

Autor: Ž.I. F. Pavljuk, KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar