BiH nova migrantska ruta za Europsku uniju

BiH nova migrantska ruta za Europsku uniju

Nakon što su ranije migrantske rute koje su vodile iz Srbije preko Mađarske i Hrvatske osigurane, migranti svoj spas i put u zapadnu Europu sve više traže preko BiH, a samo u posljednjih sedam dana na graničnom prijelazu Rača otkriveno je njih 15, podrijetlom iz Afganistana i Pakistana.

Ilustracije radi, u cijeloj 2016., od 218 pokušaja ilegalnog prelaska granice, zabilježeno je manje od 20 osoba podrijetlom iz zemalja iz kojih masovno migriraju, a one su preko BiH pokušale doći do zemalja EU. “Nakon što je zapadnobalkanska ruta stavljena pod kontrolu, migranti iz Srbije sve češće ulascima u BiH, pa dalje preko Hrvatske, pokušavaju doći do zemalja Europske unije i to za sada nije neki velik broj, ali je činjenica da je povećan”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Graničnoj policiji BiH. Posljednji otkriveni slučajevi pokušaja nelegalnog ulaska u BiH zabilježeni su na graničnom prijelazu Rača kod Bijeljine, gdje su pripadnici Granične policije otkrili sedam mlađih muškaraca iz Pakistana koji su granicu pokušali prijeći pješice.

Dragan Kulić, šef Terenskog ureda Sjeveroistok, rekao je da su kod njih pronađeni dokumenti koji potvrđuju da ih je nekoliko registrirano u prihvatnom centru Adaševci kod Šida u Srbiji, dok je kod jedne osobe pronađena i potvrda o izraženoj namjeri traženja azila u Srbiji. “U posljednjih desetak dana u Bijeljini zatečene su tri skupine migranata prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice i u svim slučajevima to su bili muškarci mlađe životne dobi”, rekao je Kulić.

Prema podacima Granične policije BiH, najčešći pokušaji prelaska granice u BiH događaju se upravo kod Bijeljine, a zabilježeni su slučajevi kod Višegrada, ali i kod Bileće i Trebinja, gdje migranti iz Crne Gore preko BiH pokušavaju doći do Europe. “Postoji povećan stupanj rizika da bi eventualno ovo područje u predstojećem razdoblju moglo biti intenzivnije ugroženo nezakonitim migracijama, nakon što su ranije migrantske rute značajno osigurane”, rekao je Kulić.

Izvor: Agencije

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar