‘Sajam poduzeća za vježbu’ za učenike srednjih škola HNŽ i ZHŽ

‘Sajam poduzeća za vježbu’ za učenike srednjih škola HNŽ i ZHŽ

U sklopu projekta “Poduzetništvo na djelu”, koji sufinancira Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, jučer je Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk bila domaćin “Sajma poduzeća za vježbu”, u kojem četvrtu godinu zaredom sudjeluju učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola ekonomske struke s područja Hercegovine. Prema riječima Gracijele Marijanović, stručne savjetnice u Zavodu za školstvo Mostar, riječ je o simuliranju rada učeničkih poduzeća za vježbu u kojem učenici uče kako raditi u nekom poduzeću.

Samo simulacija

Protoka novca nema, što znači da su proizvodi i usluge simulirani. Na taj način, kaže, učenici uče kako poslovati u stvarnom svijetu bez pogreške i bilo kakve štete. Organizatori su Zavod za školstvo iz Mostara u suradnji s ministarstvima obrazovanja znanosti, kulture i sporta HNŽ i ZHŽ. Na jučerašnjem sajmu u Čitluku sudjelovalo je više od 500 učenika iz 20-ak srednjih škola iz spomenutih županija, a izravno je uključeno i 20 nastavnika ekonomske skupine predmeta.

– Osnovni cilj projekta jest stvaranje poduzetničkog ozračja, što je temelj razvoja gospodarstva i povećanja konkurentnosti, a prije svega da učenici nauče kako osnovati poduzeće za vježbu, kako poslovati i tako se predstaviti na sajmu, kako biti konkurentan na tržištu, uspostaviti kontakte… Cilj je naučiti učenike praktično raditi ono što uče u školama. Ovo, zapravo, i jest škola praktične izvedbe nastave, rekla nam je Gracijela Marijanović, koja je zahvalila domaćinima na gostoprimstvu i svima na sudjelovanju.

Posušaci najuspješniji

Iako su predstavljeni učenički ručni radovi svih sudionika “Sajma poduzeća za vježbu” bili vrlo uspješni i dobro osmišljeni, ipak je ocjenjivačko povjerenstvo s Gracijelom Marijanović na čelu na jučerašnjem sajmu za najuspješnije proglasilo poduzeće za vježbu pod nazivom “Hand Made Gifts” koje čine učenici Srednje strukovne škole iz Posušja.

Njima je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, kao nagradu uručio najnoviji laptop.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar