BiH 34. najzdravija država na svijetu

BiH 34. najzdravija država na svijetu

Prema istraživanju kompanije Bloomberg o zdravstvenoj zaštiti i rizicima, Bosna i Hercegovina zauzima 34. mjesto među državama svijeta, a od država bivše Jugoslavije jedino je Slovenija bolje rangirana od Bosne i Hercegovine.

U istraživanju su korišteni podaci Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije, a trenutačno je Singapur država s najboljim zdravstvenim sustavom. Svaka država s više od milijun stanovnika analizirana je te se utvrdio njen zdravstveni rezultat i ocjena zdravstvenog rizika.

Postotak za svaku državu se dobio oduzimanjem zdravstvenog rizika od zdravstvenog rezultata.Zdravstveni rezultat svake države ocjenjivan je na osnovi nekoliko čimbenika, poput prosječnog trajanja života, uzroka smrti i slično, dok se ocjena zdravstvenog rizika utvrđivala na osnovi podataka o broju mladih ljudi koji puše, broja osoba s povišenim kolesterolom i slično. Na osnovi cjelokupne analize, Singapur zauzima prvo mjesto s 89,45 posto zdravstvenog rezultata. Na drugom mjestu je Italija, a među prvih deset su i Australija, Švicarska, Japan, Izrael. Španjolska, Nizozemska, Švedska i Njemačka. Od zemalja bivše Jugoslavije Hrvatska je na 36. mjestu, Makedonija na 43. i Srbija na 74. Države s najnižim postotkom zdravstvenog rezultata su Swaziland, Lesoto, Čad, Mozambik i druge afričke države.

vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar