Biskupi BiH i Hrvatske: “Vrijeme beznađa, nezaposlenosti, pravne nesigurnosti i iseljavanja”

Biskupi BiH i Hrvatske: “Vrijeme beznađa, nezaposlenosti, pravne nesigurnosti i iseljavanja”

Redovito godišnje zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije  započelo je jutros u Bijelom Polju kod Mostara.

Uvodni pozdrav uputio je dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

„Raduje me što smo se ponovno okupili te vas sve srdačno pozdravljam na početku ovoga 24. po redu zajedničkoga zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, koja je pristigla u Mostar i Bijelo Polje predvođena predsjednikom mons. Želimirom Puljićem. Činim to u svoje ime i u ime svih članova naše biskupske konferencije, a ovaj put posebice u ime mostarskoga biskupa Petra Palića kojemu svi zahvaljujemo za sinoćnje zajedničko Euharistijsko slavlje, za smještaj i za ovo današnje zasjedanje. Neka dragi Bog uzvrati svojim blagoslovom kako bi ova mjesna Crkva, za koju smo sinoć molili u Katedrali, napredovala i rasla u slozi, miru, svjedočenju i svetosti“, kazao je nadbiskup Vukšić koji je posebno je pozdravio kardinala Puljića te čestitao novom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću.

„Kao što je svima poznato, ovo naše redovito zasjedanje događa se u vrijeme kad je Bosna i Hercegovina već mjesecima zahvaćena nesporazumima političke naravi, koji izazivaju osjećaje straha. U ovoj sezoni teških riječi sve je veća oskudica nade koju ljudima mnogi odavno kradu a pojačavaju je nedostatak radnih mjesta, pravna nesigurnost i iseljavanje. Vlasti ne poštuju se ni međunarodni ugovori sa Svetom Stolicom što pogađa Katoličku Crkvu i njezine vjernike. K tomu, nepravedni zakoni omogućuju preglasavanja i majorizaciju malobrojnijih zbog čega najčešće trpi hrvatski narod.

Vukšić istaknuo da kao krišćanski vjernici žele dati svoj doprinos za igradnju društvene sloge i biti svjedoci nade također u ovim kušnjama

Mons. Vukšić je kazao: “Zbog toga, stalno podsjećamo vlasti na obvezu izvršavanja obveza prema prastarom pravilu: Pacta sunt servanda (Ugovori se trebaju poštovati), na potrebu poštivanja pojedinačnih prava svakoga čovjeka i kolektivnih prava svakoga naroda, na obvezu ispravljanja nepravednih zakonskih rješenja te na potrebu donošenja pravednih zakona i njihove provedbe.”

Potom je pozdrav uputio predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski te iskreno zahvalio za liturgiju koju su zajedno slavili uoči ovog zasjedanja u katedrali Majke Crkve u Mostaru

„Kad god se ovako nađemo okupljeni, pomislim kako je bilo dobro što smo prije četvrt stoljeća odlučili godišnje se okupljati na područjima naših dviju biskupskih konferencija. A to, evo, činimo već dvadeset i četvrti put. Uz to povezani smo putem službenih delegata koji sudjeluju na našim redovitim zasjedanjima… Kao članovi dviju institucija istoga naroda nosimo zajedničku odgovornost. Stoga, naše okupljanje ima uz pastirsku, katehetsku i liturgijsku, i onu ljudsku i duhovnu dimenziju. U tom vidu ovaj radni boravak biskupa iz Hrvatske s vama biskupima BiH u podneblju čistog hercegovačkog zraka i ljekovitih trava vrijeska i kadulje dobro će svima doći, posebice u ovom pandemijskom ozračju u kojem COVID 19 najviše pluća pogađa. Stoga, iskoristimo ne samo našu blizinu, već i ozračje čistoga hercegovačkog zraka i ljekovitih trava“, kazao je nadbiskup Želimir ističući da je ovaj susret u prvom redu bratski pohod, dragoj braći u biskupstvu, koji snagom svetog Reda vrše povjerenu službu u partikularnim crkvama države Bosne i Hercegovine i znak bratske blizine i solidarnosti u njihovim brigama, nadama i strepnjama.

Tijekom susreta biskupi će razgovarati o zajedničkim temama među kojima su: hrvatska inozemna pastva, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, liturgijska pitanja i Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

„Nadamo se, naime, i želimo da narodi u BiH dogovorom i suradnjom njezinih predstavnika uspiju ostvariti ravnopravnost na svim razinama političkoga djelovanja, odgojno-obrazovnoga sustava, ekonomskoga napretka i socijalne zaštite. Očekujemo da nositelji domaćih struktura vlasti i predstavnici međunarodne zajednice učine sve kako bi se ratne rane čim prije zaliječile, a ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini ponudilo konkretne razloge nade u ostanak i opstanak u ovoj patnjom i trpljenjem blagoslovljenoj zemlji. Pogađa nas i zabrinjava činjenica što puno ljudi seli iz BiH, posebice Hrvata. No, lijepo je čuti i pročitati kako vi, dragi pastiri crkava u BiH, s optimizmom i vjernošću svome poslanju, ne umarate se pozivati i sokoliti vjernike neka ostanu ‘uz svoja ognjišta i uz svoja svetišta’, u rodnoj Domovini koja nije neki relikt romantičarskog doba, već ima opravdano teološko mjesto u našem hodočasničkom životu na ovoj zemlji. Na tom mukotrpnom putu i vjerničkom hodu pratimo vas, podržavamo i molimo za vas“, poručio je nadbiskup Želimir želeći „plodno i blagoslovljeno druženje u ovom domu u Bijelom Polju, uz šum rijeke Neretve.“

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar