Program rada Općinskog vijeća Prozor-Rama kroz okvirnih 97 točaka

Program rada Općinskog vijeća Prozor-Rama kroz okvirnih 97 točaka

Općinsko vijeće Prozor-Rama na redovnoj 14. sjednici je između ostaloga jednoglasno usvojilo Program rada za 2022. godinu. Vijeće će kroz tekuću godinu kvartalno razmatrati gotovo 97 točaka.

Zadaće su ovo koje su određene u minimumu i okvirno. Vijeće od ovlaštenih očekuje dodatne inicijative i prijedloge koje će se potom uvrštavati u dnevni red sjednica Vijeća.

“Program rada uglavnom prati dinamiku izvještavanja općinskih službi kroz donošenje odluka, zaključaka, prijedloga te usvajanje izvještaja i primanje bitnih informacija na znanje. Naravno, naš Statut i Poslovnik predviđaju pozitivnu praksu da sve stranke i pojedinci koji participiraju u Općinskom vijeću, kroz upućeni poziv od strane stručne službe vijeća, imaju pravo predlaganja i iniciranja pitanja koja bi se trebala uvrstiti u Program rada”, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Ibro Plecić za Ramski Vjesnik.

Plecić se, obzirom da i sam pripada toj populaciji, prije svega osvrnuo na točke koji sigurno daju posebnu pažnju mladima, a to su: Ugovor o podršci za zapošljavanje po projektu „GS Rama“ (120 radnika kroz 8 godina, Izrada Strategije razvoja općine za period 2022.-2028. godine, Stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, Pomoć za novorođeno dijete, Podrška za upis u 1. razred, Besplatni prevoz za učenike osnovnih i srednjih škola, Stipendiranje studenata kao i učenika srednjih škola i Volontiranje

“Kroz sve  navedeno nastojimo blagovremeno osjetiti njihove potrebe i raditi na njihovom što kvalitetnijem i ekspeditivnijem rješavanju”, zaključio je Plecić.

Pozitivne vijesti za početak prvog kvartala

Neke od točaka iz prvog kvartala koji podrazumijeva period od siječnja do ožujka jesu Informacija o stipendiranju, studenata i Odluka o utvrđivanju prava i dodjeli jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete za 2022. godinu. Pred vijeće su iznesene informacije o stipendiranju studenata u proteklom periodu te utvrđena planirana sredstva za stipendiranja za akademsku 2021./2022. godinu. Općina je u periodu od 2017. godine, uključujući tekuću godinu izdvojila gotovo 1.800.000,00 KM za studente. Njima se kroz deset mjeseci isplaćuje po 1.500,00 KM.

Vijeće je i ove godine osvojilo odluku koja je uvelike razveselila mlade bračne parove, ali i sve one koji planiraju prinovu u obitelji. Na ovaj se način još jednom želi na simboličan način podržati one koji su odlučili ostati živjeti u Rami. Po 1.000,00 KM dobit će se za prvo novorođeno dijete, 1.500,00 KM  za drugo, 2.000,00 KM za treće i svako sljedeće, a 10.000,00 za deseto.

Mjesne zajednice uskoro dobivaju predsjednike

Pred Vijeće će uskoro biti stavljena i Informacija o radu i funkcioniranju mjesnih zajednica u općini, a zatim i Prijedlog Odluke o održavanju izbora za predsjednike i članove Savjeta mjesnih zajednica. Vijeće u trećem kvartalu 2022. godine očekuje Informacija o provedenim izborima u mjesnim zajednicama općine, kao i Verifikacija izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica.

Općina Prozor-Rama je kroz Strategiju razvoja definirala razne programe i projekte koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života u skladu s razvojnom vizijom koja glasi: “Općina Prozor-Rama će biti ekološki očuvan prostor s razvijenim proizvodnim poduzetništvom, prepoznatljivim kulturnim naslijeđem i prirodnim ljepotama što ga čini mjestom ugodnog življenja.”

Strategija razvoja 2022.-2028.

Spomenuta strategija se ostvaruje kroz tri sektora, ekonomski i društveni razvitak te plan razvoja i zaštite okoliša, a jedan od strateških ciljeva jest upravo razvijen i gospodarski sektor. Imajući na umu strateške ciljeve, kreirani su programi za razvijanje i jačanja malog i srednjeg poduzetništva, s nizom mjera za njegovu provedbu. Pred vijeće će stoga biti izneseno Izvješće o realizaciji Strategije razvoja općine Prozor-Rama u 2021. godini, kao i Izvješće o realizaciji kapitalnih projekata na području općine Prozor – Rama u 2021. godini.

Veliki je broj projekata, pa i onih kapitalnih, a prije svega valja spomenuti projekte koji će imati direktan i pozitivan utjecaj na žitelje općine, zaposlenost i ostanak mladih, kao što je izgradnja nove zgrade vrtića i slično. Općina Prozor-Rama na sve načine pokušava život u Rami učiniti boljim i smanjiti odlazak mladih, ali to je trenutna realnost  Bosne i Hercegovine, ali i regije. Određeni broj ljudi pronašao je uposlenje u Rami, ogroman broj žitelja svoju je priliku pronašao u inostranstvu, stoga će biti zanimljivo čuti Informaciju o stanju nezaposlenosti u općini.

Da Općina Prozor-Rama ima pozitivan pogled u budućnost dokaz je i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Strategije razvoja općine Prozor – Rama za period 2022. – 2028. godine koji je također dio Programa rada Općinskog vijeća za 2022. godinu.

Privatizacija u općini Prozor-Rama

Prema Programu rada Općinskog vijeća, u drugom kvartalu se očekuju neki zanimljivi prijedlozi, ali i važne rasprave kao što je ona o izvršenoj privatizaciji i njenim posljedicama na gospodarstvo u općini Prozor – Rama. Pred vijeće će biti iznesena i Informacija o stanju gospodarstva, Informacija o realizaciji Programa poticaja za upošljavanje, kao i Informacija o stanju u oblasti socijalne zaštite građana.

Kada je u pitanju poljoprivreda u Rami, ona je kao i u regiji u dosta neizvjesnoj situaciji. Život poljoprivrednika je borba, a rijetki su oni koji se od te grane odlučuju i živjeti. Stoga je bilo koja vrsta poticaja dobrodošla, a Općina Prozor-Rama poticala je gotovo sve grane poljoprivrede. Pred vijeće će biti iznesena i Informacija o stanju poljoprivrede i provedenim poticajnim mjerama.

Dan općine Prozor-Rama

Svakako će biti zanimljivo prema Programu rada Općinskog vijeća pratiti teme kao što su: Prijedlog Odluke o određivanju  Dana općine Prozor-Rama, Prijedlog Odluke o dodjeli  javnih priznanja općine Prozor-  Rama ili Prijedlog Odluke o određivanju i obilježavanju ulica u gradu.

Izgradnja poslovnih zona

Odluka da se novi pogon njemačke tvornice GS Holding otvori na područje “Izlaz” u općini Prozor-Rama, pokrenula je niz pozitivnih promjena i odluka koje se tiču i određivanja poslovnih zona, stoga je jedna od točaka Programa rada upravo i Prijedlog Odluke o izgradnji poslovnih zona.Definiranje i otvaranje poslovnih zona predstavljalo bi instrument poticaja bržeg gospodarskog razvoja, stvaranje povoljnih uvjeta i ozračja koje bi poticalo osnivanje i rast poduzeća i zapošljavanje, kažu iz Općine Prozor-Rama.

Na Dnevnom redu i branitelji

Kada je u pitanju Program rada za 2022. godinu, u njemu su se našle i dvije točke reda koje se odnose na braniteljsku populaciju. Vijeće će tako razmatrati prijedlog Pravilnika o utvrđivanju dopunskih prava branitelja te biti obaviješteno o Informaciji o stanju u oblasti braniteljsko invalidske zaštite i položaju braniteljske populacije.

Najava tematske sjednice o stanju u šumarstvu na području općine Prozor-Rama

Općina Prozor-Rama se već duži period suočava s nelegalnom i nekontroliranom sječom kvalitetnog tehničkog drveta, imajući na umu problematiku nekontrolirane sječe načelnik dr. Jozo Ivančević s pomoćnicima je alarmirao nadležne institucije, točnije, informacija o nelegalnim radnjama je upućena na 12 adresa. Međutim, zahtjevi o rješavanju ove problematike nisu doveli do stvarne akcije, a sve upućuje na osnovni razlog, a to je nepostojanje Zakona o šumama na razini FBiH. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Dokaz da je ova tema itekako aktualna jest namjera Načelnika, Općinskog vijeća i svih vijećnika sazivanje tematske sjednice na koju bi se pozvali predstavnici poduzeća iz oblasti šumarstva koja vrše nelegalnu sječu, predstavnici Vlade Federacije BiH, predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, itd.

“Kroz redovne sjednice Kolegija analiziramo prispjele materijale i uspostavljena dinamika održavanja sjednica omogućavaju pravovremenu reakciju a ukoliko se ukaže potreba pored redovnih, zakazuju se vanredne i/ili tematske sjednice i evo koristim priliku i da najavim jednu takvu, naime radi se o problemu sa šumskim dobrima o čemu će se raspravljati početkom mjeseca marta”, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Ibro Plecić za Ramski Vjesnik.

Turizam u općini Prozor-Rama

Period od pojave koronavirusa do danas, donio je i nekoliko pozitivnih stvari kada je u pitanju turizam na području Bosne i Hercegovine, pa tako i općine Prozor-Rama. Veliki broj ograničenja, kao što su putovanja ili “zaključavanje” u večernjim satima, doveli su do toga da se domaće stanovništvo okrenulo putovanjima u vlastitoj zemlji, tijekom ovog razdoblja, na društvenim je mrežama, kao nikada do sada, buknuo ogroman broj fotografija s domaćih lokacija.

Među njima se našlo i nadaleko poznato Ramsko jezero. Utjecalo je to i na neke pozitivne pomake u Rami, prije svega kada je u pitanju smještajni kapacitet u općini. Veliki je broj apartmana koji su otvoreni upravo u okolici Ramskog jezera, a uz prekrasan ambijent i pogled, redovno se nude vrhunska kulinarska iskustva. Ramski Vjesnik je u tzv. korona-periodu seriju objava koje su se bavile upravo putovanjem u našoj općini. Detaljnije o serijalu “Gdje za vikend ili zašto posjetiti Ramu” pročitajte OVDJE.

Pred Općinsko vijeće će stoga biti stavljena i Informacija o stanju u oblasti turizma na području općine Prozor – Rama, grani koja je u konstantnom rastu uz ogroman prostor za poboljšanje i implementiranje novih ideja i sadržaja.

Proračun za 2023. godinu

Neke od posljednjih točaka u četvrtom kvartalu tekuće godine odnose se upravo na Proračun. Na Dnevnom će se redu naći Nacrt Poračuna općine Prozor – Rama za 2023. godinu te Prijedlog Poračuna općine Prozor – Rama za 2023. godinu. Uzimajući u obzir Program rada, njegovih 97 točaka, prije svega one koje se odnose na mlade, predsjednik Općinskog Vijeća Ibro Plecić je zaključio: “Ovo je jedan mali segment djelovanja u cilju poboljšavanja nivoa postignutog standarda, života i usluga prije svega zahvaljujući razumijevanju Općinskog načelnika čiji rad prate vijećnici vladajuće koalicije HDZ 1990-SDA s tendencijom da ga svake godine unapređuju.”

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar