Bolničko središte Hercegovine 10 godina bez ispektora zdravstva

Bolničko središte Hercegovine 10 godina bez ispektora zdravstva

Hercegovačko-neretvanska županija više od 10 godina nema zdravstvenog inspektora, pa po potrebi poziva inspektore iz Sarajeva. Bio je to slučaj i kada su u Mostaru umirala novorođenčad, te je nakon pisanja Dnevnog lista, resorni ministar pozvao inspektore iz Sarajeva, koji su u SKB Mostar utvrdili postojanje infekcije, a ‘Sarajevo’ se poziva i u drugim slučajevima, piše današnji Dnevni list.

 

Odgovor zašto HNŽ nema zdravstvenog inspektora, osobito kada znamo da je u županiji 12 domova zdravlja, tri bolnice i nebrojeno privatnih zdravstvenih ustanova, potražili su od županijskog ministra zdravstva Gorana Opsenice.

Drže se moratorija

 Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ je u više navrata istaknulo neophodnost popunjavanja radnog mjesta županijskog zdravstvenog inspektora, među ostalim i na nedavnoj konferenciji za tisak. Ministar je tom prigodom spomenuo da je to mjesto upražnjeno i zbog moratorija za zapošljavanje. Upitani kako moratorij o zapošljavanju može spriječiti zapošljavanje na tako neophodnu funkciju, kada mediji redovito izvješćuju da unatoč istome zapošljavanja na svim razinama vlasti ipak ima, pa i na mnogo sporednijim radnim mjestima, iz Opseničinog ministarstva tvrde da se oni drže moratorija, iako bi im osim inspektora zdravstva, trebalo i još inspektora. „Ministarstvo je dosljedno poštivalo odluku Vlade HNŽ i za vrijeme trajanja moratorija u  Ministarstvu nije bilo novih zapošljavanja, iako ima nepopunjenih radnih mjesta prema sistematizaciji radnih mjesta i to uglavnom inspektorskih“, kazali su Dnevnom listu.

Lakše zaobići propise

Nepostojanje zdravstvenog inspektora, čije su ovlasti zakonom široko postavljene i čija je uloga izuzetno bitna i sa aspekta zaštite i sigurnosti pacijenata, ostavlja mogućnost  zaobilaženja odredbi ovog zakona u praksi, navode iz Ministarstva zdravstva HNŽ, upitani kakvo stanje imamo na terenu zbog manjka zdravstvenog inspektora.
„Točno je da nepostojanje zdravstvenog inspektora pogoduje zaobilaženju propisa i zakona u sektoru zdravstva. Zdravstveni inspektor, pored nadležnosti utvrđenih propisom o inspekcijama u Federaciji BiH, ima široke ovlasti koje su mu date u nadležnost sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u cilju sprječavanja štetnih posljedica  zbog nedostataka i nepravilnosti u provedbi  ovog zakona i podzakonskih propisa“, ustvrdili su.

Registar onih koji ispunjavaju uvjete

Dodaju da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti učinilo maksimalne napore u sređivanju stanja u zdravstvenom  sektoru posebice kada se radi o privatnim zdravstvenim ustanovama, privatnoj praksi i dopunskom radu zdravstvenih djelatnika, te je na internet stranici ministarstva (www.mzrss-hnz-k.ba) objavljen i registar svih ustanova i privatne prakse koje imaju rješenje ministarstva o ispunjenosti uvjeta opreme, prostora i  kadra.
Na koncu, a uzgred rečeno, broj zaposlenih u tri bolničke ustanove, koje bi zdravstveni inspektor trebao kontrolirati, ali se ne upošljava zbog moratorija, iz godine u godinu kontinuirano raste.

Jocker zovi Sarajevo
Kako zdravstvenog inpektora nema ministar po potrebi poziva Federalnu upravu za inspekcijske poslove, koji onda iz Sarajeva šalju inspektora u Mostar.
„Federalne inspektore pozivamo svaki put kada se ukaže potreba za inspekcijskim nadzorom za koji su nadležni zdravstveni inspektori. U svim slučajevima suradnja s federalnim zdravstvenim inspektorima  je bila profesionalna i na razini koja se očekuje u ovakvim postupanjima“, kažu iz Ministarstva zdravstva HNŽ upitani koliko često pozivaju inspektore iz Sarajeva. Za podsjetiti je da su sarajevski inspektori na poziv ministra vršili nadzor i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici kada je Dnevni list pisao da je više beba umrlo od infekcije, a bolnica isto demantirala.

(Izvor: Dnevni list/K.Perić)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar