Kuha na Kosovu

Kuha na Kosovu

Marko Đurić, direktor srpskog Ureda za Kosovo, odveden je u Prištinu, gdje je izveden pred prekršajnog suca, a zatim mu je određeno protjerivanje s Kosova

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije u ponedjeljak u 17.30 sati, priveli direktora Ureda za Kosovo Marka Đurića. Uhitili su i njegovog suradnika Željka Jovića koji je ozlijeđen dok se opirao uhićenju. Zasad nije poznato što je s Nikolom Selakovićem, tajnikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Đurić je uhićen u dvorani Mitrovačkog dvora gdje je počeo razgovor u sklopu unutarnjeg dijaloga o Kosovu. Prema izvješćima RTS-a s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskršću kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontroliraju promet i putnike. Izazvalo je to novo pogoršanje odnosa između Beograda i Prištine.

Situaciju je dodatno zakompliciralo i Đurićevo uhićenje. Kako javljaju kosovski mediji, Marko Đurić odveden je u Prištinu, gdje je izveden pred prekršajnog suca, a zatim mu je određeno protjerivanje s Kosova te su ga tamošnje vlasti sprovele prema graničnom prijelazu Merdare odakle je ušao u Srbiju. Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je Đurić na Kosovo ušao  ilegalno i da je kosovska policija postupila profesionalno i u skladu sa svojim ovlastima. Dodao je da ovaj slučaj ne treba utjecati na dijalog između država. U Beogradu je u ponedjeljak navečer održana sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost. Vučić je nakon nje izjavio da, unatoč svim napetostima između Beograda i Prištine treba bez velikih riječi znati sačuvati “narod na Kosovu i Metohiji koji treba biti oprezan, ali spokojan i miran”.

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i šefu vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije  (RTS).

EU poziva na suzdržanost na Kosovu nakon uhićenja Đurića

“Pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu potrebnu suzdržanost i zrelost kako sadašnja situacija na Kosovu ne bi dodatno eskalirala”, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

Glasnogovornica ističe da se sva pitanja od obostranog interesa trebaju rješavati unutar dijaloga pod okriljem EU-a, koji za krajnji cilj ima normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić i glavni tajnik ureda srbijanskog predsjednika Nikola Selaković doputovali su u ponedjeljak u Kosovsku Mitrovicu unatoč zabrani kosovskih vlasti.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli je izjavio da nitko bez dozvole ne može ući na teritorij Kosova i upozorio da će biti uhićen svatko tko to pokuša. Nakon što je Đurić uhićen prosvjedovali su kosovski Srbi, a kosovska policija upotrijebila je suzavac da rastjera mnoštvo.

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade jer Priština “demonstrira silu”

Politički predstavnici kosovskih Srba izlaze iz kosovske vlade, objavili su u ponedjeljak navečer beogradski mediji priopćenje Srpske liste (SL) na Kosovu ocijenivši da dijalog nema nikakva smisla jer Priština demonstrira silu.

 

/Izvor: 24sata.hr/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar