Bosna i Hercegovina konačno dobila državni zatvor, moći će primiti 348 zatvorenika

Bosna i Hercegovina konačno dobila državni zatvor, moći će primiti 348 zatvorenika

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH svečano je otvoren danas u Vojkovićima u Općini Istočna Ilidža kraj Sarajeva.

Zavod su svečano otvorili ministar pravde BiH Josip Grubeša i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler.

Zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, uz konzultacije i preporuke kriznih štožera, kao i međunarodnih partnera donatora i kreditora koji su pomogli izgradnju prvog zatvora na nivou BiH, svečanoj ceremoniji je prisustvovao ograničen broj zvanica, kao i medija.

Tako su samo novinari s Javnih RTV servisa i javnih novinskih agencija mogli proći kapiju zatvora, dok su svi drugi ostali vani.

Zatvor u Vojkovićima prostire se na 24.000 kvadratnih metara i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

Kamen temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006. godine.

Prema sistematizaciji, u zatvoru će biti zaposleno oko 280 radnika.

Prema ranije objavljenim podacima, izgradnja je financirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja. Ukupna vrijednost iznosi blizu 40 miliona eura.

Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje zatvora u potpunosti su usklađeni s europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Otvaranjem ovog zatvora, trebali bi biti znatno rasterećeni entitetski zatvorski kapaciteti i riješen problem njihove prebukiranosti, a sve to će doprinijeti i boljoj resocijalizaciji počinitelja “lakših” krivičnih djela.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar