Tri scenarija za početak nove školske godine u Federaciji

Tri scenarija za početak nove školske godine u Federaciji

Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja navela je gostujući na N1 tri moguća scenarija do kojih može doći u obrazovnom procesu, tj. scenarija za početak nove školske godine u tom bh. entitetu, ovisno o epidemiološkoj slici uzrokovanoj koronavirusom.

Uz opasku da se teško i izazovno vrijeme odrazilo i na proces obrazovanja, kao i druge segmente života, rekla je da utrka za obrazovanjem ne može imati kraj.

“U preporukama UNESCO-a navedena su tri kriterija, jedan od njih je kontinuitet učenja. Drugi su spremnost sustava, ako obrazovne ustanove raspolažu s infrasktrukturom i stručnim kapacitetom da mogu primiti djecu u klupe, a treći je otpornost sustava, tj. koliko su se spremne suočiti s novim valom kriza do kojih može doći“, pojasnila je Bandić ističući da će obrazovni proces biti sigurno nastavljen u rujnu te da postoje tri scenarija za to.

Jedan je da se djeca vrate u učionice u punom kapacitetu. Drugi, da se nastavi online nastava u FBiH i da se iskoriste svi pozitivni efekti online nastave. Ja sam zagovornica trećeg scenarija, kombiniranog načina – da učenici nižih razreda, do 11 godina, idu u klupe, a da stariji razredi, učenici kojima roditeljska potpora nije toliko potrebna, nastavu pohađaju online“, kaže sugovornica N1.

Kako je istaknula, Federalno ministarstvo znanosti i obrazovanja će ispoštovati sve preporuke ako se učenici vrate u učionice a te su da djeca imaju propisan razmak, da ne stupaju u interakciju, jer je svima najvažnije zaštititi zdravlje djece i sudionika u nastavnom procesu.

Kako je dodala, nakana je uspostava i nove obrazovne paradigme, gdje će fokus i suština odgojnog procesa biti ne, na sadržaju, već na ishodu. Što se online nastave tiče, Bandić je rekla da je očito da ne raspolažu sve obitelji u FBiH materijalnim i tehničkim dobrima kako bi djeca pratila online nastavu ali se, u saradnji s UNICEF-om, uspjelo identificirati prioritete po županijama te su dodijeljeni laptopi, tableti i ostala pomagala kako bi djeca koja nisu bila u mogućnosti mogla pratiti online nastavu.

Prema njezinim riječima, preporuka je da se online sadržaje reducira a fokus stavi na funkcionalnost da djeca ne reproduciraju znanje, već da ih se ojača za sve izazove koji ih čekaju. “Prendnost online nastave je da su učenici došli do spoznaje da moraju preuzeti odgovornost“, ocijenila je Bandić te dodala da bi, bude li u rujnu epidemiološka slika negativna te se nastavu bude moralo održavati isključivo online, to skupo koštalo i djecu i obrazovni sustav. “Djecu bi se ponovno izoliralo, jer nema ništa ljepše no kada gradimo život u interakciji s drugima. To je važno za djecu. Taj konstrukt se gradi cijeli život“, poručila je.

Govoreći o reformi obrazovanja, poručila je da je budući cilj da djeca ne uče za ocjenu, već za život.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar