ČETNIŠTVO i DRAŽA ŽIVE I SLAVE SE U BILEĆI – Dodik šuti, ali bi “pobio sve iz Bleiburga”, a prema čestnicima je čudno tolerantna i ‘hrvatska šutnja’

ČETNIŠTVO i DRAŽA ŽIVE I SLAVE SE U BILEĆI – Dodik šuti, ali bi “pobio sve iz Bleiburga”, a prema čestnicima je čudno tolerantna i ‘hrvatska šutnja’

Kao i svakog srpnja, i ovog je u Ravnogorskom parku u Bileći u entitetu Republika Srpska održano je postrojavanje ‘počasnog četničkog voda’ u spomen na četničkog vojvodu Dragoljuba Dražu Mihalovića. Osim pojedinačnih negodovanja i pokoje prijave iz SDP-a, SDA, od strane HDZ-a konstantno izostaje bilo kakav komentar ili stav, te i dalje prevladava mišljenje da se vodeća hrvatska politika u BiH s četnicima ne zamjera, te da su, za razliku od HDZ-a Hrvatske, prema njima poprilično tolerantni.

Ravnogorski park u Bileći, projekt autora Milivoja Bokića započet još prije 10 godina, vrijedan je 350.000 KM i služi kao mjesto slavlja i veličanja Ravnogorskog četničkog pokreta iz 2. Svjetskog rata.

Sam spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću otkriven je prošle godine, no polemika oko ove kontroverzne tematika brzo je utihnula, a cjelokupna ikonografija, ljudi odjeveni u crno, ozbiljnog izraza lica i izrazito nacionalističke retorike neodoljivo podsjećaju na sličnu, a opet toliko različitu, ikonografiju nekadašnjih ustaških snaga, poglavnika NDH Ante Pavelića, ali i simbolini monumentalizam Hitlerovog Trećeg Reicha.

No, Pavelić nema svoj park niti u Hrvatskoj, niti je bilo kakav takav projekt u planu.

S druge strane, 2015.godine, nakon devet godina suđenja i brojnih rasprava u srbijanskoj javnosti, sud u Beogradu je rehabilitirao četničkog vođu Dražu Mihailovića.

Inače, na ulazu u Ravnogorski park s lijeve strane postavljen je veliki, 4,5 metara visok, kip Dragoljuba Draže Mihailovića, a s desne strane ulaza nalaze kipovi pripadnika počasne straže.

Na ulazu je i velika bista s nazivom ‘Ravnogorski park’ na ćirilici na čijem se vrhu nalazi grb sa dvoglavim orlom i četiri ‘S’ i krunom Nemanjića, koji je zapravo identičan grbu Republike Srbije koji je u upotrebi od 17. kolovoza 2004. godine, a nalazi se na njenoj zastavi.

Do “piramide” koja je središnji dio Ravnogorskog parka visoke preko 20 metara na kojoj se nalazi krst sa grbom sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, sredinom se nalaze ploče postavljene u znak sjećanja na pet bilećkih batuljona.

Na ploči ispred piramide navedeno je kako spomen obilježje podiže “srpski narod Bileće”.

Osveštanju (blagoslovu) i otvaranju spomenika četnicima 2014. godine je nazočio i sada bivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je ovaj spomenik ocijenio “najljepšim podignutim u Republici Srpskoj u posljednjih 70 godina”, a spomenik je otkrio četnički vojvoda Slavko Aleksić.

– On nije samo lijep zbog toga što je djela u njemu radio naš vajar Milivoje Bokić, već i zbog toga što je iznikao na ovakvoj zemlji i ovakvim temeljima. Nema bolje zemlje da na njoj iznikne nešto dobro od duboke zemlje dobroga i čistoga srca – rekao je Grigorije. Spomenik ravnogorcima otkrio je četnički vojvoda Slavko Aleksić.

Inače, Bileća je mjesto u istočnoj Hercegovini koje je po broju narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata bilo među vodećim u Jugoslaviji, a spomenik borcima SUBNOAR-a je srušen.

Dok se u Republici Srpskoj veličaRavnogorski pokret, a službena hrvatska politika nastavlja sa šutnjom, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik najjačeg SNSD-a o tome nema osuđujući stav.

Čak što više, on je nedavno, a povodom održavanja mise za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora RH, za beogradsku politiku imao skandaloznu izjavu kako je sve “trebalo pobiti”. Naravno, ni tada nije bilo bilo kakve službene reakcije od strane bh. hrvatske strane.

“Nikakve empatije nemam prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je pronaći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada pogledam šta su nam uradili”, rekao je tada srpski član Predsjedništva i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik za srbijansku ‘Politiku’.
Govoreći o rezoluciji o žrtvama ustaša, Dodik je za ”Politiku” rekao da su neki Srbi podržali taj dokument i da se pretvaraju da ne vide kako se njima pokušava kazati da su antifašističku borbu nosili (prvo) Bošnjaci, Hrvati, pa Srbi, odnosno, kako kaže, “ispade da su oni nosili borbu protiv ustaša”.

Dodik je rekao da je “povijesna činjenica da su mnoge ustaše, koji su klali Srbe poslije desetak godina, postali rukovoditelji u komunističkom režimu”, te da kažu, kada se usprotivi takvoj rezoluciji, da “podržava Bleiburg “.
“Evo mog stava o tome, u Bleiburg ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je pronaći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada pogledam što su nam uradili”, rekao je Dodik i podsjetio koliko su ustaše pobile Srba oko Banja Luke – u Motikama, Drakuliću, Šargovcu, Garavicama, Jasenovcu. Odjednom Bošnjaci postadoše antifašisti”, naglasio je Dodik i upitao je li Handžar divizija bila u antifašističkom bloku.
“Genocid je izvršen nad Srbima, pobijeno je više od 500.000 Srba samo u Jasenovcu, ubijali su srpski narod gdje god su stigli”, rekao je Dodik i podsjetio da su u njegovom selu, Mrčevcima, ustaše pokupile 140 mirnih mještana i sve ih ubili, te da nema srpskog sela u kom se to nije dogodilo.

Dodik o Draži Mihailoviću i Ravnogorskom parku u Bileći – šuti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar