Bosna i Hercegovina neće izručiti Zorana Mamića Hrvatskoj

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zorana Mamića Hrvatskoj

Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti odnosno pretpostavke iz Ugovora o izručenju zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za izručenje bjegunca Zorana Mamića u Republiku Hrvatsku. Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, ministar pravde BiH u ovakvoj situaciji može samo potvrditi rješenje Suda BiH kojim se molba zamoljene države odbija.

Sad je potpuno jasno da od izručenja neće biti ništa

Odgovor je to koji je Jutarnji list dobio od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na upit je li tamošnji ministar pravosuđa Josip Grubeša donio odluku o slučaju izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj na zahtjev našeg Ministarstva pravosuđa i uprave. Iz BiH su nam, dakle, odgovorili kako ‘‘ministar može samo potvrditi rješenje Suda BiH‘‘, ali ne i da ga je već potvrdio, a onda i poslao takvo rješenje svom hrvatskom kolegi, ministru Ivanu Malenici.

U odgovoru Ministarstva pravde BiH još se navodi da Zakonom nije utvrđen rok za donošenje rješenja.

Iz ovoga je, međutim, potpuno jasno da Bosna i Hercegovina neće izručiti Zorana Mamića. No nejasno je zašto Ministarstvo pravde BiH o tome još uvijek nije službeno izvijestilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave, odnosno poslalo im službenu odluku.

Sud BiH još je 13. srpnja ove godine dostavio svoju odluku Ministarstvu pravde. Dok odluka BiH o odbijanju izručenja Zorana Mamića ne dođe službeno u Hrvatsku, našim su pravosudnim tijelima praktički vezane ruke u provedbi kaznenih postupaka koji su protiv mlađeg Mamića u Hrvatskoj još uvijek na snazi.

Za suđenje Mamiću u odsutnosti čeka se rješenje iz BiH koje ne dolazi

Hrvatska je, valja podsjetiti, izručenje Zorana Mamića zatražila po više osnova. Jedan je zahtjev zbog izdržavanja kazne zatvora od četiri godine i osam mjeseci, koja mu je dosuđena pravomoćnim rješenjem Vrhovnog suda, odnosno potvrdom dijela odlučujuće prvostupanjske presude Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine, drugi se odnosi na ponavljanje sudskog postupka za ukinuti dio iste te presude suda u Osijeku.

Tu je i zahtjev za izručenje zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca kojom je obuhvaćen i Zoran Mamić, te u konačnici i zahtjev za izručenje zbog nastavka kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku u tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 milijuna kuna kroz fiktivne fakture.

U tom je kaznenom postupku održana tek jedna rasprava, i to prije godinu i pol, 3. ožujka 2021. godine, kada je pročitana optužnica, i to nakon što je sedam puta početak suđenja odgađan. U tom se kaznenom postupku također odbjeglom Zdravku Mamiću sudi u odsutnosti.

Da bi se i Zoranu Mamiću počelo suditi u odsutnosti, USKOK čeka rješenje o odbijanju izručenja iz BiH koje i dalje ne stiže.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar