Časna sestra i učiteljica islama ujedinile katolike i muslimane u Livnu

Časna sestra i učiteljica islama ujedinile katolike i muslimane u Livnu

Časna sestra Blanka Jeličić odrasla je kraj Vinkovaca, a dio rata je provela u opkoljenom Sarajevu.

Muallima Šejla Mujić-Kevrić je porijeklom iz Bratunca kraj Srebrenice, iz kojeg je otišla za vrijeme rata.

Njih dvije zajedno pomažu svima potrebitima, siromašnima i bolesnima, ne pitajući koje su vjere ili nacije.

Upravo onako kako bi to i trebalo biti, no često nije.

Ove dvije čudesne žene tako čine Livno boljim mjestom za život. Spojila ih je pomalo čudesna priča, piše Dnevnik.hr.

Sestra Blanka je, dirnuta vapajem za pomoć jedne mlade majke četvero djece, nazvala pravu osobu s kojom će uskoro krenuti u humanitarnu misiju, Šejlu.

Cijela ova akcija nastala je jer je jednoj majci bila potrebna veš-mašina. No, prerasla je u nešto puno veće od onoga što su mogle i zamisliti.

– Ja sam došla do broja mualime Šejle, nazvala sam ju, pitala je li moguće da zajednički pribavimo šta je potrebno. Ona je odmah kliknula i rekla da. Tako smo počele – prisjeća se sestra Blanka.

Njihovi sugrađani o njima imaju samo riječi hvale. Munira Krlegić iz Livna, kojoj su one pomogle, kaže da je teško kada si prisiljen tražiti nečiju pomoć.

– Kada mi je teško i kada mi je baš potrebna pomoć, mualima Šejla i sestra Blanka su uvijek tu. Kada god zatražim, pomognu mi, nisu me još odbile niti u čemu. To mi baš puno znači, posebno zbog moje djece. Svi smo mi ljudi, a jedan je Bog. Lijepo mi je vidjeti da se slažu muslimani i Hrvati – kaže Munira i nadodaje da je teško tražiti nekoga za pomoć da ti nešto da, no ona je na to prisiljena htjela to ili ne.

Porodica Budić također je jedna od onih koju je život prisilio da od nekoga zatraži pomoć. U samo nekoliko godina pogodila ih jedna nesreća za drugom.

Oboje djece oboljelo je od multiple skleroze, suprug je umro, a zbog stresa kćeri Ani bolest se ubrzano razvila.

Nekad sjajna sportašica i studentica kriminalistike, koju od diplome dijele svega tri ispita, postala je nepokretna.

Majka Blaženka u ovoj borbi tako je ostala sama, no njezina nevolja ponovno je ujedinila različite, sestru Blanku i mualimu Šejlu.

One su potaknule svoje zajednice na pomoć, ujedinile katolike i muslimane u Livnu i skupile sredstva za sada nepokretnu Anu.

Pogledajte video

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar