Dalić objavljuje prošireni popis za Katar! Moguća iznenađenja, evo tko bi se mogao naći na listi

Dalić objavljuje prošireni popis za Katar! Moguća iznenađenja, evo tko bi se mogao naći na listi

Došao je i taj dan, izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić objavit će popis igrača kojima šalje pozive za Svjetsko prvenstvo u Kataru. U ponedjeljak, 31. listopada, što je rok do kojeg to treba napraviti, izbornik će obavijestiti nogometaše i njihove klubove, a potom listu objelodaniti na službenoj stranici HNS-a, kako je navedeno u rasporedu aktivnosti koji je Savez poslao medijima.

No, neće to biti konačan popis 26 imena, nego proširen, s preko 30 ljudi. Jedino ograničenje koje izbornik ima jest da svi moraju biti iz preliminarnog kadra kojeg je odaslao FIFA-i još 21. listopada i koji je smjelo činiti 55 igrača. Dakle, Dalić ovog ponedjeljka može dati 30 kandidata, a može i 40, pretpostavljamo će biti između tih brojki, jer za više niti nema potrebe. Ovog časa još će svi izgledati ravnopravni, a tek 9. studenoga na press konferenciji u zagrebačkoj Pivani priopćit će kojih 26 vodi na turnir u Katar. Ostali će dobiti status igrača s pretpozivom i stajati na raspolaganju za slučaj da bude ozljeda.

Bez većih dvojbi

Zlatko Dalić nema velikih, a možda više nema nikakvih dvojbi, jer još je u rujnu za završnicu Lige nacija otkrio gotovo sve. Tada je ponudio popis 25 imena i dao sedam igrača u dodatnom stupcu pretpoziva. Tih 25 je u to doba praktično bilo sigurno za Katar, ne bude li ozljeda, iako je Dalić zadržao pravo na jednu-dvije izmjene dobije li baš jake razloge za njih. Vidjet ćemo je li zaključio da ipak treba nešto prekrojiti.

U jednom od javnih nastupa objavljenih proteklih dana Zlatko Dalić je kazao:

“Analiziramo i suparnike i naše igrače i nemamo pravo pogriješiti u niti jednom segmentu. Moramo biti maksimalno koncentrirani, pažljivi i pošteni. Popis igrača koji će ići na Svjetsko prvenstvo je velika stvar. Tu će biti razočaranih, ljutih, nervoznih, tu je puno interesa, ali ja te interese ne gledam, nego samo ono što je dobro za Hrvatsku, i tu nema pogreške. Posao moramo odraditi s velikom pažnjom i analizom, te povesti na Svjetsko prvenstvo ono što je najbolje i najkvalitetnije. One u koje vjerujem, igrače i ljude koji će stati iza mene u svakom trenutku, te biti moja podrška. Jako je bitno što vlada golemo povjerenje mene prema igračima, kao i njim prema meni i mojem stožeru. Bez toga nema uspjeha.”

No, ključno pitanje nije tko će se naći u avionu za Katar, jer to će biti najbolji koje Hrvatska ima u ovom trenutku, nego hoće li svi biti zdravi i u pravoj natjecateljskoj formi

Ovog je časa najsporniji Marcelo Brozović, koji bi se možda sljedeći vikend, šest tjedana od ozljede mišića, mogao pojaviti na terenu u dresu Intera, ali niti to nije sigurno, pa je pitanje koliko će igrati do puta na Bliski istok. Ujedno i kakav će biti u Kataru. Hrvatska na prošlom Europskom prvenstvu nije imala pravog Brozovića i to je bio golem hendikep za reprezentaciju, tada je djelovao iscrpljeno na kraju naporne i duge sezone. Sada će svježine imati, barem na startu, a kako će biti sa zdravljem, te fizičkom i igračkom spremom?

Jedina pozicija

Iako ga je u Beču kada je izašao iz igre zamijenio Mateo Kovačić, na niti jednoj poziciji u ekipi Dalić nema takvu potrebu za još jednim igračem kao na tom zadnjem veznom. To govori logika, a odluka je njegova. Na popisu 25 iz rujna jedino Brozović nije imao originalnu zamjenu.

Tih 25 igrača koji će i sada sigurno biti na listi su vratari Livaković, Ivušić i L. Kalinić (treba vidjeti kakva je situacija s njegovom ozljedom koju je u nedjelju pretrpio protiv Lokomotive), obrambeni Juranović, Stanišić, Gvardiol, Šutalo, Erlić, Lovren, Vida, Sosa i Barišić, veznjaci Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Sučić, Pašalić i Vlašić, te napadači PerišićOršićKramarićLivajaBudimir i Petković.

Na pretpozivu tada su bili golman Labrović, stoperi ĆaletaCar Pongračić, veznjaci Jakić Ivanušec, te napadači Čolak Brekalo. Vjerojatno će biti i u ovom proširenom kadru, svi ili barem većina njih. U lipnju je na listi poziva imao i Musu, a na pretpozivima Škorića, Grbića, Moru, Krovinovića i Vuškovića. Pojedini od njih naći će se i sada, a kao potencijalni kandidati u nogometnim krugovima spominju se i veznjaci Josip Mišić Ivan Šunjić, koje aktualni izbornik nikad dosad nije zvao, ali došli su na radar kao moguće zamjene za Marcela Brozovića. Jasno je da neće svi ovi nabrojeni biti niti na široj listi, da ih izbornik neće sve spomenuti…

U Rijad 14. 11.

Hrvatski nogometni savez će obavijestiti onih 26 koji se trebaju javiti na okupljanje i organizirati im put, tako će ih izbornik i stožer imati “u stroju” 14. studenoga, kada u 17 sati Vatreni iz Zagreba lete u Rijad na prijateljsku utakmicu sa Saudijskom Arabijom. Taj dan je i rok za prijavu konačnog igračkog kadra za Svjetsko prvenstvo.

Zna se koga Hrvatska ima, na nekim pozicijama to je jako dobar izbor, na pojedinima baš i ne toliko, no glavno je kakav će tko doći na okupljanje, jer neki su u optimalnom stanju, pojedini se vraćaju iz ozljeda, a ima i iscrpljenih klupskom sezonom, što će se dodatno potencirati kroz nove utakmice u ova dva tjedna dok ne dođe na red reprezentativni program.

Sigurnih 25 za Katar

VRATARI: Livaković, Ivušić, L. Kalinić (?)

OBRANA: Juranović, Stanišić, Gvardiol, Šutalo, Erlić, Lovren, Vida, Sosa, Barišić

VEZNI RED: Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Sučić, Pašalić, Vlašić

NAPAD: Perišić, Oršić, Kramarić, Livaja, Budimir, Petković

Izvor: Jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing