Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu

Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu

SARAJEVO, 18. 10.2016  – Euharistijskim slavljem u Crkvi svetih Ćirila i Metoda u Sarajevu, koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, počelo je danas obilježavanje Dana Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF).

Proslava Dana KBF-a nastavljena je potom svečanim akademskim činom u prisustvu brojnih članova akademske zajednice predvođenih rektorom Univerziteta u Sarajevu Rifatom Škrijeljom, te gostiju, studenata i profesora, a među kojima i predsjednik HKD Napredak i profesor na KBF mons.prof. dr. Franjo Topić.

 

Prisutne je pozdravio dekan KBF-a Darko Tomašević, rezimirajući proteklu akademsku godinu na ovoj visokoškolskoj instituciji kroz izdvajanje mnoštva realiziranih događaja i projekata.

U toj akademskoj godini upisano je 86 studenata u svim godinama studija. Naglasio je da je temeljno poslanje promicanje teološkog znanstvenog usavršavanja, na tragu čega su organizirana tri važna naučna skupa, uz sudionike iz mnogih europskih zemalja.

Također, Tomašević naglašava da je upriličeno i šest teoloških tribina uz 11 predavača, a kao aktivnost kojom se ovaj fakultet može podičiti izdvojio je izdavaštvo.

Prošlu je akademsku godinu, dodao je, obilježio i rad na izradi novog statuta te nastavnog plana i programa fakulteta. Ujedno, dosta je urađeno i na uređenju fakultetskih prostorija, poput postavljanja novog parketa i prozora u učionicama, kao i nabavka kompjutera za knjižnicu.

Pokrenut je i rad na projektu studijskog programa “Međureligijski studij i izgradnja mira” u suradnji s Fakultetom islamskih nauka i Pravoslavnim bogoslovskim fakultetom u Foči.

Svečanost je bila prigoda i za uručenje diploma magistrima teologije – Ivanu Ivančeviću, Jeleni Jovanović, Zvonimiru Jurišiću, Draženu Kusturi, Štefanu Markoviću, Anti Pranjkiću, Marku Sliškoviću, Ivanu Zlatuniću te Anti Zubaku.

– Oni ne bi smjeli zaboraviti svoje poslanje i zadaću, a to je teologija i govor o Bogu. Taj govor o Bogu i Božjoj ljubavi, koji uključuje i skrb o čovjeku, ne smijemo nikada smesti s uma, srca i jezika – poručio je Darko Tomašević.

U okviru svečanog programa upriličeno je i predavanje “Antropologija katoličkog identiteta” Sande Smoljo-Dobrovoljski, dodijeljene su i nagrade najboljim studentima, a muzički program izveo je bogoslovski zbor “Stjepan Hadrović” pod ravnanjem prof. Marka Stanušića.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar