Danas se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Danas se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su 23.4. 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, (doduše Cervantes je umro na 23.4. po gregorijanskom, a Shakespeare na 23.4. prema julijanskom kalendaru). Španjolski knjižari su još 1923. počeli javno obilježavati dan Cervantesove smrti, a Unesco je 1995. taj dan proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava, koji se obilježava u više od stotinu zemalja.
Ideja je uključiti pisce, izdavače, nastavnike, knjižničare i medije u isticanju važnosti knjiga i čitanja.Zanimljivo je da se na dan Svetog Jurja prema katalonskom običaju darivaju knjige i ruže.

Prema tradiciji iz srednjeg vijeka 23. 4. na dan Svetog Jurja muškarci svojim djevojkama poklanjaju ruže, a od 1925. postao je običaj da žene zauzvrat muškarcima poklanjaju knjige. Tako se u Barceloni i ostatku Katalonije na taj datum proda i do 400.000 knjiga, gotovo polovica broja knjiga koji se proda tijekom čitave godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing