Djeca s poteškoćama u razvoju dočekala pravo na dodatak

Djeca s poteškoćama u razvoju dočekala pravo na dodatak

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na sjednici održanoj u Parku prirode Hutovo blato usvojila Nacrt i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj potpori obitelji s djecom.

Ovim je u Zakon uvedeno pravo na dječji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom, koje će ostvariti sva djeca za koju je nalazom i mišljenjem mjerodavnoga stručnog tijela utvrđeno kako imaju poteškoće u razvoju ili invaliditet bez obzira na visinu prihoda zajedničkoga kućanstva.

Dječji doplatak

Pravo na dječji dodatak ostvaruje i dijete s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom koje u trenutku podnošenja zahtjeva posjeduje nalaz, ocjenu i mišljenje Stručnoga povjerenstva za utvrđivanje preostale sposobnosti i kategorizaciju djece ometane u fizičkom ili psihičkom razvoju ili Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenoga stanja. Visina ovoga dodatka iznosi 19% najniže plaće u FBiH utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu. Za ovu su namjenu u Proračunu HNŽ-a osigurana sredstava u iznosu od 1.000.000 KM.

Vlada je donijela i Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi za utrošak novčanih sredstava za realizaciju aktivnosti u sklopu Dječjega tjedna u HNŽ-u za 2023. godinu u vrijednosti od 70.000 KM. Sredstva u iznosu od 68.500 KM bit će utrošena za nabavu školskoga pribora i školskih torbi za učenike iz socijalno ugroženih obitelji s područja HNŽ-a, a sredstva u iznosu od 1.500 KM za realizaciju ostalih aktivnosti obilježavanja Dječjega tjedna.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar