Dodik i Čović nakon blokada žele deblokadu: “SNSD neće u vlast bez HDZ-a, a ni HDZ bez SNSD-a”

Dodik i Čović nakon blokada žele deblokadu: “SNSD neće u vlast bez HDZ-a, a ni HDZ bez SNSD-a”

Izaslanstva SNSD i HDZ BiH, predvođeni predsjednicima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, u subotu su u Domu HDZ-a BiH održali sastanak te potvrdili više nego dobru suradnju, za koju, kako je kazao predsjednik HDZ-a, nema alternative.

Dodik: “Nastojat ćemo dobiti predznak dobrih momaka”

Obojica stranačkih predsjednika, i Čović i Dodik, istaknuli su nastavak partnerstva, ali i posvećenost u deblokiranju procesa, a posebno kada je riječ o projektima u Republici Srpskoj, a oko čega novi predsjednik RS-a, inzistira optužujući pri tom “Sarajevo” za blokadu pojedinih projekata važnih za taj entitet.

“SNSD i HDZ BiH imaju vrlo jasne dokaze uspješne suradnje i nastaviti će sarađivati i koordinirati aktivnosti. SNSD neće u vlast bez HDZ-a, a ni HDZ bez SNSD-a. HDZ i SNSD, koji su ranije od međunarodne zajednice konotirane kao problem, sada se javljaju kao rješenje za brzo formiranje vlasti. HDZ i SNSD su potvrdile partnerstvo. Imamo razlika, kao što je pogled na NATO, ali na tim razlikama ne inzistiramo”, rekao je predsjednik SNSD-a i ujedno predsjednik RS-a.

Kada je riječ o deblokadi projekata u RS-u, Dodik je kazao:”Nastojati ćemo deblokirati procese, posebno kada su u pitanju projekti u RS-u. Radit ćemo na afirmaciji ustavnog poretka i BiH kao zemlji tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Nastojat ćemo dobiti predznak dobrih momaka, jer smo privrženi poštovanju Ustava BiH i politikama koje su prepoznatljive”, kazao je Dodik.

Rekao je kako SNSD u “desetak godina nije imao nijedan konflikt sa HDZ-om”.

“Ako mi možemo, zašto ne mogu i neki Bošnjaci. Nemojte nam blokirati plinovod, hidroelektranu Buk Bijelu ili Aerodrom Trebinje koji je mogao biti pri kraju. Dodbili smo opstrukciju i kada smo pitali “zašto?”, rekli su da je to politika. To nije politika“, poručio je Dodik.

Govoreći o broju broju zastupnika, Dodik je rekao i da u Zastupničkom domu SNSD i HDZ imaju 12 zastupnika, stranke ‘Osmorke’ ima 13, a SDA 9.

„I jedni i drugi mogu biti unutra. Mi ćemo ići da ide bzo i da deblokiramoprocese. Koga bi ja volio …“, odgovorio je neodređeno na pitanje koga bi volio vidjeti u partnerstvu u vlasti.

Čović: “Želimo Federalnu i županijske vlade do kraja godine”

Tijekom sastanka, kako je kazano, predsjednik HDZ-a BiH izvijestio je Dodika o pregovorima sa strankama iz FBiH oko uspostave vlasti i usklađivanju programskih načela.

“Usaglasili smo se da već 1. prosinca na konstitutivnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH verificiramo naše partnerstvo. Želimo na razini FBiH imati Vladu do kraja godine, kao i županijske vlade i tu razinu partnerstva želimo prenijeti i na niže razine. Drago mi je i da će komunikacija u RS-u biti korektna i da ćemo se držati našeg partnerstva gdje god HDZ i SNSD budu imali vlast”, rekao je Čović.

Na sastanak u Mostar, u izaslanstvu SNSD-a, bila je i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka >Cvijanović, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nebojša Radmanović, direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović te predsjednik GO SNSD Mostar i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća MOstar Velibor Milivojević.

Domaćini iz HDZ-a bili su predsjednik stranke Dragan Čović, zamjenica predsjednika stranke i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, predsjednik FBiH i dopredsjednik HDZ BiH Marinok Čavara, Darjana Filipović zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH idopredsjednica HDZ-a BiH, i dopredsjednik Republike Srpkse Davor Pranjić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing