• DOGAĐAJ TJEDNA: Kako je BiH „prevarila“ Europu
  • DOGAĐAJ TJEDNA: Kako je BiH „prevarila“ Europu
  • DOGAĐAJ TJEDNA: Kako je BiH „prevarila“ Europu

DOGAĐAJ TJEDNA: Kako je BiH „prevarila“ Europu

SARAJEVO – Nakon što se slegne prašina oko predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji postat će jasno kako je ta predaja urađena bez prethodno ispunjenih uvjeta i na-brzinu kako bi se stvorio privid da u BiH stvari funkcioniraju te kako postoji konsenzus oko načina odlučivanja i usvajanja europske pravne stečevine.

Međutim, poruke koje već danima dolaze iz Banja Luke jasan su signal kako RS ne pristaje na mehanizam koordinacije koji je ustvrdilo Vijeće ministara te kako će RS svim sredstvima pokušavati osporiti taj projekt.

To će u svakako dovesti i do nove političke krize u kojoj će europske reforme i ponovno pasti u drugi plan, a nakon toga je za očekivati kako će eurobirokrati u Bruxellesu shvatiti kako ih je BiH zapravo “nasamarila” predajući zahtjev iza kojeg ne stoje rezultati, kao ni sve političke stranke, a što je još važnije entiteti.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kojeg neki vide i kao glavnog kočničara na europskom putu ponovno upozorava kako RS ne mogu predstavljati Srbi u Vijeću ministara te kako je mehanizam koordinacije upravo napravljen tako da otima nadležnosti RS-a te omogućuje usvajanje odluka mimo stava RS-a, iako u samom dokumentu takvo što se teško može iščitati. Kaže kako je najveća opasnost što se u samom mehanizmu spominje princip odlučivanja konsenzusom prisutnih i što je prema njegovom mišljenju znači da će i o onim stvarima koji se tiču entiteta sudjelovati predstavnici državnih organa.

On se pita kako netko od prisutnih može glasovati o pitanjima za koje je nadležna Republika Srpska, ako to nije njen predstavnik te upozorava kako je riječ o otimačini nadležnosti kao i mehanizmu koji bi omogućavao nametanje odluka. U nastavku prozivki i napada na mehanizam koordinacije nadovezao se i na ulogu Saveza za promjene te je naveo kako oni, iako su u vlasti na državnoj razini, nisu nadležni donositi odluke koje bi predstavljale obvezu za RS.

Ovakva retorika, kao i odbijanje usvojenog mehanizma koordinacije znači kako BiH, iako je predala zahtjev za članstvo, u procesu ocjenjivanja onoga što je napravila teško da može dobiti prolaznu ocjenu Europske komisije jer će se pokazati da famozni mehanizam postoji tek na papiru, dok u praksi vlasti RS-a u startu onemogućuju da BiH dobije zeleno svijetlo za status kandidata.

Ipak, do tog datuma još uvijek ima vremena, tako da šansa za dogovor postoji, međutim, sve oštrija retorika u domaćem političkom prostoru, a napose u odnosima Srba u RS-u i Srba na vlasti u Vijeću ministara ne daje prostor za neki veći optimizam.

Tu su i lokalni izbori koji će fokus stranaka prebaciti na borbu za načelničke pozicije i općinska vijeća, a što će sigurno skrenuti pozornost s teme od koje ovisi dugoročna budućnost ove države.

Dnevno.ba   Autor: K. Lovrić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing