Dok se cijene dižu u nebo, plaće se, nasuprot tome, već dugo ne povećavaju.

Dok se cijene dižu u nebo, plaće se, nasuprot tome, već dugo ne povećavaju.

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u veljači u odnosu na prethodni mjesec, siječanj,  ove godine u prosjeku su porasle za 0,5 posto. Poskupjeli su hrana, režije, zdravstvo, prijevoz, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Dok se cijene dižu u nebo, plaće se, nasuprot tome, već dugo ne povećavaju.

Prihodi i troškovi

Zbog sve većeg nerazmjera između prihoda i troškova života, građani BiH sa svojim prosječenim primanjima ne mogu pregurati mjesec. Primorani su kreditno se zaduživati kako bi preživjeli, a mnogi će, ako se trend rasta cijena nastavi, i hranu početi plaćati na rate.

– Potrošačka korpa ovih dana premašuje dvije prosječne plaće u FBiH, što zorno prikazuje da, ako se i zanemari činjenica nezaposlenosti i “idealizira” situacija da svaka obitelj ima zaposlena dva člana, četveročlana obitelj svejedno ne može svojim prosječnim primanjima „pokriti“ razdoblje od prvog do prvog – rekao je Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.

Ističe i kako je pandemija koronavirusa dodatno utjecala na životni standard bh. građana.

– Porast cijena proizvoda i usluga, neizvjesnost njihove dostupnosti, prolongirani rokovi isporuke, reklamacije i slično na potrošače su se negativno odrazili. Nažalost, problem nije ni blizu samo u BiH već je globalnog karaktera i potrajat će još minimalno cijelu 2021. godinu – kazao je Marić.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH od ožujka 2020. do ožujka 2021. godine, kako je dodao, primila je više od 1.000 žalbi potrošača te se njih dvadesetak odnosilo na povećanje cijena općenito.

 

Zanimljiv podatak

Zbog viših cijena građani BiH se sve više zadužuju. Po visini osobnih dugovanja na osnovu kredita, svaki građanin BiH dužan je 1.536 eura ili (3.016 KM). Zanimljiv je podatak i koliko je raslo zaduživanje građana u državama regije u pandemijskoj 2020. godini – najmanje u Hrvatskoj, za 1,8 posto, a najviše u Srbiji, za 11,2 posto.

 

/Izvor: Avaz.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar