Došla Angela po Hrvate

Došla Angela po Hrvate

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u prvi službeni posjet Hrvatskoj nakon 2011. Ovo je treći put u posljednje dvije godine da se susreće s premijerom Andrejom Plenkovićem. 

17.00 – Njemačka kancelarka Angela Merkel osvrnula se na političku krizu u Austriji. Istaknula je kako Europskoj uniji postoje struje koje žele urušiti taj savez. Više pročitajte ovdje.

Plenković: Važan signal prijateljstva Njemačke i Hrvatske

16.25  Andrej Plenković Angela Merkel održali su konferenciju za novinare. Plenković je uvodno rekao kako je ovaj posjet važan signal prijateljstva i suradnje Njemačke i Hrvatske. Njemačka je, dodao je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mjestu po mjestu turističkih posjeta. Naglasio kako Hrvatska očekuje potporu Njemačke u ispunjavanju ciljeva za članstvo u Schengenu te tijekom dugoročnog projekta za ulazak u europodručje.  “Naša je ambiicija da nam članstvo u EU-u ubrza dizanje gospodarskog rasta, standarda građana, smanjivanje nejednakosti pa i rješavanje problema koje imamo s negativnim prirodnim priraštajem. Ovaj posjet doživljavamo posjet, cijenimo ga i zahvaljujemo na njemu”, kazao je Plenković.

Merkel: izvjesno pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni u idućem mandatu EK

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je izvjesno da će se Hrvatska tijekom mandata nove Europske komisije pridružiti schengenskom prostoru i eurozoni. Naglasila je kako Njemačka želi postići da članstvo u EU-u dovede do daljnjeg gospodarskog rata i blagostanja u Hrvatskoj kako bi ljudi imali dobre uvjete za rad i život, te da se i to mora uzeti u obzir u novoj financijskoj perspektivi, no i da “sve ključne brojke pokazuju da Hrvatska ide dobrim smjerom”.

“Moramo u Europi zadržati mir, sigurnost i slobodu ako želimo poslati signal protiv svake vrste populizma, a Hrvatska i Njemačka slijede taj put”, poručila je. Vezano za proširenje EU-a kazala je: “Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem.”

15.20 – Njemačku kancelarku pred Banskim dvorima dočekao je premijer Andrej PlenkovićAngela Merkel zatim se upisala u Zlatnu knjigu. Merkel i Plenković potom su počeli razgovore o odnosima dviju zemalja i europskim pitanjima. Na sastanku su i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministri Davor Božinović, Zdravko Marić i Darko Horvat.

Teme bilateralnog susreta bit će i predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020., kao i Njemačke u drugoj polovini 2020., višegodišnji financijski okvir EU-a (2021.-2027.) te strateški program EU-a za razdoblje od 2019. do 2024.

14.00 – U Zagreb je stigao vodeći kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije Manfred Weber.

Dolazak najmoćnije političarke svijeta osigurava više od 1000 policajaca iz svih rodova policije. Potvrđeno je da neće biti većih blokada prometa, osim kada će u poslijepodnevnim satima prolaziti štićena kolona.

12.00 – Od susreta se očekuje zaista mnogo. U Banskim dvorima razgovarat će se o bilateralnim pitanjima, sigurnosnim temama, migracijama te ulasku Hrvatske u Schengen. Na stolu je i akcijski plan između Hrvatske i Njemačke, koji uključuje brojne gospodarske teme.

Akcijski plan o pojačanoj suradnji Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke u ožujku ove godine u Berlinu su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

 

/Izvor: Hrt.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar