• Dr. Jozo Ivančević o aktualnim temama u emisiji Panorama radio postaje Rama
  • Dr. Jozo Ivančević o aktualnim temama u emisiji Panorama radio postaje Rama

Dr. Jozo Ivančević o aktualnim temama u emisiji Panorama radio postaje Rama

U emisiji „Panorama“ Radio postaje „Rama“ gostovao je u utorak 22.1.2019. godine načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević. Donosimo što je Ivančević kazao u toj emisiji.

O prošloj 2018. godini načelnik Ivančević je kazao:

Cijela 2018. godina protekla je dosta radno. Rađeni su vrlo ozbiljni veliki projekti.

Na prvo mjesto bih stavio vodovod koji se nastavio raditi kroz naselja Družinovići, Šlimac, Lapsunj, Ometala. Završavani su Gmići, Borovnica, Paljike. Ovaj projekt je od krucijalnog značaja za naš cijeli kraj i mogu reći da sve ide prilično po planu. Nekad se pojave problemi sa javnim nabavama, nekad izvođači ne mogu uraditi ono što su ugovorili, ali se sve nekako riješi. Projekt vodovoda obodom Ramskog jezera ide prema završnici. Bit će posla i iduće godine, jer osim završetka ovih spomenutih dijelova planiramo rekonstrukciju crpne stanice Krupić, koja je tehnološki zastarjela, a pokušati ćemo raditi i na prečistaču otpadnih voda. Tu očekujemo određene međunarodne grantove i o tome će ovisiti kad ćemo ući u taj dio projekta.

Osim vodovoda, radili smo i na lokalnim putovima. Asfaltirali smo put za Goricu, a također i dosta lokalnih putova u Gmićima, Jaklićima, Rumbocima, Šćipama, ..

Koji su se putovi radili te sudjelovanje općine u radovima na regionalnom putu R 418 b kod Ripaca:

Točno, radio se i nositelj radova na sanaciji tog dijela puta je HN županija, jer je riječ o putu koji je regionalni pa je u njihovoj nadležnosti. Međutim, na poziv Ministra Krasića da se i općina uključi mi smo se odazvali, jer želimo da se ta dionica uradi što bolje budući da je važna i za lokalno prometovanje. Općinsko sudjelovanje u tom poslu je 30%. Treba znati da smo ranije na sličan način sudjelovali i u sanaciji prometnice R418b, i to je način na koji pomažemo da se cijela općina izgrađuje.

Nažalost, izvođač radova nije u predviđenom roku završio radove na toj dionici. Svakako ćemo vidjeti s županijskim ministarstvom zašto radovi nisu završeni na vrijeme, jer je otežano prometovanje stanovništvu.

 

O Proračunu za  2018. godinu koji je iznosio  oko 20,5 milijuna KM i kako je osiguran novac:

Mislim da je to pravo pitanje. Možda neki misle da proračunski novac dolazi sam od sebe. Međutim, do novca nije lako dolaziti. Vjerujte da na neki način vodimo stalne borbe za naša prava i za naš novac.

Od velike je važnosti da smo tijekom ove godine uvjerili Elektroprivredu BiH Sarajevo da su naša obrazloženja i naši zahtjevi utemeljeni. Potpisali smo sa njima sporazum početkom godine. Tada su nam platili ono što smo bili obračunali i po čemu smo ih tužili, ali smo se i dogovorili da će ubuduće plaćati po novom modelu koji smo mi zastupali.

Sa Elektroprivredom HZHB Mostar nemamo takav pristup. Nema ni razgovora ni dogovora, oni jednostavno ne žele nikakav sporazum tako da se to rješava tužbom. Poznato je da smo jednu tužbu dobili a da je druga u tijeku i da nju očekujemo naplatiti ove 2019. godine te smo unijeli u plan.

Osim naknada za obeštećenje, ispostavili smo elektroprivrednim poduzećima i komunalne naknade za jezersku površinu, jer smatramo da je to njihov prostor sa kojega obavljaju svoju djelatnost. Po tom osnovu smo ove godine dobili uplatu u visini od oko 1.600.000 KM, a iduće godine planiramo oko 3,5 milijuna KM.

Još jednom želim reći da se radi o stvarnoj borbi, ništa od ovoga ne ide samo od sebe, otpori su ogromni, ali do sada smo bili uporni, odlučni i uspješni, pa će tako biti i ubuduće.

Borba sa elektriprivrednim poduzećima te postizanje materijalne i moralne satisfakcije:

Točno. Nije riječ samo o novcu. Rama je godinama bila potpuno zanemarena oblast, bila je izolirana, zapuštena.

Navest ću primjer: Dok su općine bile vlasnici EP HZ HB Široki Brijeg je imao više od 7% udjela, a Prozor-Rama svega 7 %, Mostar i do 17 %, a udio proizvodnje HE Rama sigurno najmanje 50 % Pozivam i predsjednika HDZ Prozor-Rama da se uključi kao uposlenik EP HZ HB i da općina Prozor-Rama dobije dio vlasništva onoliko koliko proizvodi struje ili u najmanju ruku da je u Rami barem direkcija proizvodnje EP HZ HB. A sve što bit trebalo biti u Rami spriječio je HDZ BiH. Podržavamo ih da te stvari promijene.

Ja bih rekao da je naša općina  bila iskorištavana od većih centara. U dvadeset prvom stoljeću pitku vodu je imao samo grad Prozor, a velika naselja obodom Ramskog jezera su bili na vodi a nisu imali tu pitku vodu. Isto ni žitelji sela Perići gdje se nalazi vodozahvat Krupić nisu imali pitku vodu. Mreža lokalnih putova ima dužinu 370 kilometara. Uglavnom se radilo o makadamu, manji dio je bio betoniran ili asfaltiran. Uz pomoć tih novaca koji svakako pripadaju Rami to se sada promijenilo. Napravili smo puno toga, radit ćemo još i u narednim godinama. Ulažemo te novce i u školstvo i u zdravstvo i u kulturu. Imamo otvorene mogućnosti i za gospodarstvo. Uglavnom, novci iz elektroprivreda svakako pripadaju puno više Rami nego bilo kojem drugom mjestu i mi smo to uspjeli postaviti kako treba.

Ove presude u korist Rame imaju i jednu moralnu dimenziju. Nepoštena je bila zanemarenost Rame. Vjerujte da se sada na Ramu gleda sa poštovanjem. Iako trebamo znati da imamo ispraviti još diskriminacija. Na primjer, samo kod nas je glavni trafo smješten u sred grada, pored osnovne škole iako se zna da tu ima štetnih zračenja. Ili što samo Ramsko jezero  ne može dobiti stabilnu razinu vode tijekom ljeta kako bi imao bolji turizam. Ima dakle puno stvari oko kojih se možemo boriti i koje će biti uspješne ako se okupimo zajedno, ako sve političke  grupe bude gledali interes Rame, a ne nekih drugih centara, bilo Mostara ili Sarajeva.

O Domu za starije i nemoćne Rama Šćit:

Mislim da je dobro poznata pozadina problema koji je još prisutan. Evo da podsjetim da je Dom za stare i nemoćne osobe Rama na Šćitu osnovan kao javna ustanova, dakle po federalnim i županijskim zakonima. Osnivači su Humanitarna udruga Kuća mira i Općina Prozor – Rama. Dakle, nijedna crkvena institucija nije osnivač, niti je Dom osnovan po nekim crkvenim propisima.

U Dom se ulagalo kako je koji osnivač bio u mogućnosti. Dogovoreno je da će se završetkom projekta definirati stvarni vlasnički odnosi. Krenulo je sve u dobroj volji, rješavali su se problemi oko projekta, oko izvođača radova, oko financiranja. Među osnivačima je bila odlična suradnja. Općina je davala najviše sredstava, pomagala je i u prikupljanju novca od drugih institucija kao što je Vlada RH, federalna Ministarstva i sl.

Međutim, kad je došlo do promjene čelnih ljudi u Kući mira, tad se sve preokrenulo. Puštene su priče o kriminalu, pozvana je privatna revizijska kuća. Na kraju, kad revizor nije našao nikakav kriminal, usmjerili su se na općinska ulaganja i rekli da oni to ne priznaju kao ulaganja već da su to donacije i slično. A općina je do tada bila uložila više od 2milijuna 180 tisuća KM, znači daleko više od drugog osnivača. Vidjeli smo da suosnivač sada podcjenjuje općinsko ulaganje, da hoće sebi preuzeti naša ulaganja. Zato su nezakonito pokušali formirati novo Upravno vijeće tako da je imenovanje dao Provincijal Bosne Srebrne, iako ta Provincija nema ništa sa osnivanjem ili radom Doma.

Mi se i dan danas vrtimo oko te nezakonitosti. Mi kao suosnivač nikako ne možemo podržati nezakonitost, i moramo oko Upravnog vijeća biti dosljedni. Napominjem da Upravno vijeće sada čine tri člana, od kojih jedan u ime Općine a dva u ime Kuće mira kao suosnivača. To mi prihvaćamo, ali ne prihvaćamo da se neki od njih mijenja i da novoga imenuje Provincijal, a ne Kapitul kao glavno tijelo Kuće Mira. Dosadašnji ravnatelj je zbog toga podnio neopozivu ostavku i jasno upro prstom u fra Andriju Jozića kao jedinog krivca za zastoj Doma.

Sad su opet u opticaju neki novi prijedlozi. Ja u ime Općine stalno razgovaram, nudim rješenja, išao sam i na sastanak u Zagreb u Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, i tu sam bio spremna na svaku potporu zakonitom rješenju.

Mislim da će se vrlo brzo znati ima li izlaza iz ovog stanja.

Planovi za 2019. godinu:

Za 2019. Općinsko vijeće je usvojilo proračun u visini od skoro 27 milijuna KM.

Za kapitalne transfere i kapitalne  izdatke planiramo utrošiti iznos od 16.146.000,00 KM. Ovo je najveće planiranje kapitalnih ulaganja do sada.

Ulaganja će se odnositi na slijedeće: Ulaganja u sanacije školskih zgrada, nabavka objekata i zemljišta, dovršetak zgrade općine, projektiranje i izgradnja nove zgrade Dječjeg vrtića, nastavak izgradnje gradske mrtvačnice, nastavak izgradnje Gradske tržnice, izgradnja reciklažnog dvorišta i sortirnice otpada, nabavka opreme, projektiranje, poboljšanja katastra nekretnina, sudjelovanje u međunarodnim projektima, regulacija potoka i rijeka, sudjelovanje u izgradnji regionalnog puta R418 i R418b.

Tu su projekti od posebne važnosti:  Izgradnja lokalnih putova – ovo je jedna veća stavka za koju smo predvidjeli 2.500.000 ,00 KM,  zatim Rekonstrukcija gradskih ulica jer je to također veći projekt za koji predviđamo 1.800.000,00 KM. Najveći projekt je i dalje izgradnja vodovoda – po tom projektu predviđamo potrošiti 4.800.000,00 KM. Završili smo izgradnju vodovodne mreže za najveći dio naselja, a na proljeće se radi preostali dio Gmića, zatim Družinovići, Šlimac, Lapsunj, Perići, Duge, Lug. Bit će radova i za Hudusko.

Stav OO HDZ 1990 Prozor-Rama i osobni o sporazumu zajedničkog ulaska u vlast HDZ 1990 i HDZ BiH:

HDZ 1990 je kao stranka nastala upravo kao odgovor na politku koju je provodio Dragan Čović na čelu HDZ-a BiH.  Stoga je važno da ostanemo dosljedni oko svojih stavova.  Mi smo se davno usprotivili Čovićevu jednoumlju i demokratski pokazujemo svoj stav.

Dovoljno je pogledati predizborne video i druge materijale potpisnika ovog sporazuma i svatko će zaključiti isto što i ja osobno i naš općinski odbor.  Nikada nam nije odgovaralo niti će odgovarati što je prekrižio pola Hrvata BiH, okupio oko sebe ljude sumnjive prošlosti, zanemario običnog čovjeka, petljao i obmanjivao narod godinama.

Svu njegovu podaničku velikosrpsku politiku pokazao je odlazak u Banja Luku. Sudjelovanje na proslavi Republike Srpske kada je  odlikovan u Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac artiljerac srpske vojske pukovnik        Lisica koji je granatirao ne samo u Hrvatskoj nego je svoje granate poslao i u Ramu kada je poginulo i ranjeno više naših ljudi. Tukao je Ramu, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Bugojno… Zar takav može zastupati i braniti hrvatske interese.

Njegova politička kohabitacija sa Srbima sada je otvorila oči Hrvatima u Hrvatskoj i svijetu i ta činjenica ga je osobito zabrinula. Na te osude Čović nije uspio suvislo odgovoriti.

Uvjereni smo da je ovo početak pokušaja stavljanja Rame pod kontrolu. Prije par dana ponovno je Dragan Čović, boravio u samostanu na Šćitu. Zašto nikada nije došao u općinu. To je nastavak političkog pritiska i pokazivanje tko mu sve služi kako bi iz Mostara kontrolirao Ramu i sve ono što smo mi do sada izborili i izgradili. A on je jedan od glavnih krivaca što je Hrvata sve manje.

Ti koji opstruiraju otvaranje Doma za starije i nemoćne sada govore o nekim navodnim projektima koji će se realizirati u Rami. Pa i do sada su imali priliku zašto to nisu učinili? A mi imamo sve gotovo i stoji tri godine zbog Čovićeve politike.  

Čović i Komšić:

Prije svega treba se sjetiti izbora za člana predsjedništva HDZ-ovca Ive Mire Jovića i čije su ga ruke izabrale, zatim izbor Joze Križanovića, te zašto se nije reagiralo kada je Komšić izabran nasuprot HDZ-ove kandidatkinje Borjane Krišto?  I Komšić i Čović izabrani su po istom Izbornom zakonu. Ni jedan ni drugi nisu to obavljali kako treba. Zato mi nismo bili ni za jednog ni za drugog. Imali smo dr Dianu Zelenika i ona je bila dobar kandidat. Ova dvojica nas jednostavno ne zanimaju.

O izmjenama Izbornog zakona:

Teze oko izmjema izbornog zakona poprilično su stare. Nitko ništa ne poduzima, samo se koriste u predizborne svrhe. Ne poštuje se ni Ustavni sud ove zemlje što je sramotno. Ali, vidite, uz priču o izbornom zakonu ne morate raditi ništa drugo. I to koristi Čovićev tim, a evo i naši nasjeli. Nitko ne spominje ni najlošije ceste u Europi, najmanje plaće, najteže uvjete rada, najskuplju državu, skupe školarine za studente. Iz države bježe i poduzetnici i radnici. Posebno bježe Hrvati i to je žalosno.  Spominje li to sporazum Čović-Cvitanović? Nije ili će spomenuti radi reda. Zato sam protiv službene politike Dragana Čovića, protiv sporazuma s njim, protiv lažnih teza o Izbornom zakonu…

Na kraju emisije načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević je kazao:

Nismo imali teme iz oblasti gospodarstva i zapošljavanja. To su nama svima važne teme i o njima se redovno razgovara. Otvoreni smo za poduzetničke projekte, spremni smo na razne ustupke,  i na davanje novca za poticaje. Mogli smo do sada u Domu za starije i nemoćne osobe imati 30 zaposlenih, što je za ovu općinu jako važno.

Želio bih da žitelji općine Prozor-Rama shvate da mi u općini  pokušavamo raditi u korist cijele općine, u korist svih naselja i svih žitelja. Trudimo se udovoljiti svima, ne može sve odjednom, ali sva naselja će doći na red i biti izgrađena. Bitno je da ostanemo uporni i uspješni u traženju novca koji pripada Rami.

Poslušajte emisiju u cijelosti:

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar