DR. JOZO IVANČEVIĆ: O pokušaju blokade tvornice, izborima i drugim političkim temama

DR. JOZO IVANČEVIĆ: O pokušaju blokade tvornice, izborima i drugim političkim temama

Propali pokušaj blokade izgradnje nove tvornice, izbori prepuni lažiranja, u pripremi nova stranka koja će brinuti o interesima Rame. O par aktualnih tema Ramski Vjesnik je razgovarao s načelnikom općine Prozor-Rama dr. Jozom Ivančevićem.

Poništeno je Rješenje županijskog rudarskog inspektora od 30.8.2022. kojim je poduzeću Livnoputovi d.o.o. bio zabranjen rad na uređenju zemljišta u Poslovnoj zoni Izlaz, gdje se planira izgraditi nova tvornica od strane njemačkog investitora GS HOLDING iz Regensburga. Što nam možete reći o tome?

“Da, Livnoputovi d.o.o. su nas obavijestili da su dobili rješenje kojim je poništeno prethodno rješenje županijskog rudarskog inspektora kojim je bio nametnuo neke zabrane na gradilištu buduće tvornice “GS-Rama” d.o.o. Ovdje je riječ o novom porazu jedne grupice koja pokušava zaustaviti većinu projekata koje provodimo. Ne treba im zaboraviti kako su nedavno pokušavali zaustaviti izgradnju puta za Orašac – usporili jesu, ali zaustavili nisu. Zapravo se svi, ne samo u Rami već i u širem okruženju, pitaju čemu sve te farse i opstrukcije. Čemu sva ta zloba?! Neki poduzetnici su se očito uhvatili u kolo sa politikom koja iz Mostara pokušava diktirati što treba raditi u Rami, tko i što im valja a tko ne valja. Ali, iz svih tih pokušaja blokada smo izašli kao pobjednici, tako smo i u ovom oko zabrane u Poslovnoj zoni “Izlaz”. Da su ti zlobnici koji prijavljuju i podmeću bar malo ljudi, sad bi se ispričali i prestali sa svojim opstrukcijama. Neka se zna da pripremom terena za izgradnju tvornice rukovodi Snježana Köpruner te da su dobili više ponuda za taj posao. Ponuda Livno putova bila je oko 750.000 KM, a ponuda GS Građenje (direktor Tomislav Markešić, vlasnik Dragan Radić) je bila oko 1.400.000 KM. Zašto ovima koji zbog više ponude nisu dobili posao smetaju oni koji su bili normalniji i povoljniji, nije mi jasno. Zar je netko trebao odabrati skoro duplo višu ponudu? Imam saznanja da se sve to dogovaralo s vodećim ljudima samostana na Šćitu, da se tu opet napravio neki stožer kojemu je cilj mene kao načelnika poniziti kako bi doveli poslušnike koji će raditi u korist Mostara i njihovog velikog vođe.”

Foto: “GS-Rama” predstavila program stipendiranja i plan rada buduće tvornice

Ovih dana završava priča i oko općih izbora u BiH. Naša općina se spominjala u mnogim medijima po vrlo lošim tvrdnjama. Izgleda da je bilo jako puno „ubacivanja“, zapravo krađe tuđih glasova u režiji nekih biračkih odbora. Koji je Vaš komentar?

“Te izborne nedjelje meni su se javljali mnogi i ukazivali na brojne nepravilnosti na biračkim mjestima. Nakon toga, ljudi su dolazili i u ured, s nekima sam telefonski razgovarao. Uglavnom su mnogi ukazivali na velike prijevare i krađe na biračkim mjestima. Dobio sam i nekoliko pismenih prijava. Uglavnom, tvrdnje su bile da su mnogi glasovali, ne samo za sebe, već i za više osoba. Da su neki birački odbori organizirano glasovali i ubacivali u glasačke kutije veliki broj, stotine, glasačkih listića u ime onih koji tu uopće nisu. Ja kao načelnik nemam nekih ovlasti u tom izbornom procesu, zato sam dobivene prijave proslijedio na adresu Središnjeg izbornog povjerenstva. Žalosno mi je da se oni koji su dobili te lažne glasove sada pripremaju postati zastupnici u skupštinama i parlamentima, a u kampanji nisu imali nikakav program, nisu čak ništa ni obećali, već ponavljaju godinama iste floskule. Pričaju teze o hrvatskom interesu, a svi vidimo da imaju samo svoj osobni interes, pa i po cijenu lažiranja izbora. Graditi politički status na lažnim glasovima za mene je neprihvatljivo i ja se od takve politike odmičem što dalje mogu.”

Znači li to da se može očekivati neki novi oblik vašeg političkog djelovanja?

“Da, upravo tako i to veoma brzo. Poznato je da se cijeli bivši općinski odbor HDZ 1990 u Prozoru-Rami, a riječ je o 24 osobe (svi osim jednog člana), distancirao od politike Devedesetke u zadnje vrijeme, i to isključivo zbog toga što se predsjedništvo te stranke preobrazilo u glavnog suradnika Čovićeve promašene politike i odstupilo d svih načela koja su bila vodiljom ove stranke kao nekada najuspješnije oporbene stranke Hrvata. Došli su i ovi nedavni izbori, Devedesetka u Rami je sudjelovala u krađi tuđih glasova, u lažiranju izbornih rezultata, i tada su potvrdili da su postali dijelom one skupine čiji interesi nikada nisu bili narod već oni sami sebi. Sada je više nego jasno da nama, koji smo za cilj imali boljitak cijelog naroda, u tom društvu nije mjesto. Zato je u pripremi osnivanje nove stranke, sa sjedištem u Prozoru-Rami, jer su nam i ambicije vezane za rad u našoj općini. Radna grupa već priprema sastanak inicijativnog odbora na kojemu ćemo dogovoriti ime, usvojiti nacrt vizije i misije, programske ciljeve, te dogovoriti osnivačku skupštinu vjerojatno za prosinac ove godine. Činjenica da su u HDZ-u 1990 skrenuli potpuno s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006. prilikom osnivanja, i postali priljepak HDZ-a BiH, sada je njihov problem. Nama je potpuno jasno da uz mostarsku politiku Rama nema nikakvih šansi, zato ćemo se dobro potruditi da ova njihova nova kreatura nastala na krađi tuđih glasova (tko zna čijim novcem) ne napravi veliku štetu ramskom narodu. Mi svi vidimo da su oni spremni potpuno  zaustaviti svaki napredak ove općine, sve kako bi se domogli vlasti u njoj. Primjera tih pokušaja je puno. Od ovog najnovijeg pokušaja zaustavljanja izgradnje nove tvornice, preko zaustavljanja dovršetka “Doma za stare i nemoćne osobe” na Šćitu, do isključenja Rame iz svih upravnih procesa u “Elektroprivredi HZHB” Mostar i u drugim javnim poduzećima. Mi nismo sljedbenici takve politike uništavanja, dodvoravanja, trčanja za vlašću po svaku cijenu. Imamo puno istomišljenika ovdje u Rami, imamo i u našem iseljeništvu, ali i u drugim sredinama koji će nam pomoći u tome. Jer, mnogima je jasno da je cijelo vrijeme u BiH dominirala protuhrvatska politika upravo od Hrvata koji su tu politiku provodili u korist sebe i svoje stranačke grupe. Kilometrima daleko od interesa hrvatskog i svakog drugog naroda… Mi ćemo kroz novu organizaciju ostati dosljedni u borbi za ramskog čovjeka, onako kako smo to uspješno činili zadnjih desetak godina. Pokušat ćemo biti na korist i ponos svim žiteljima ove općine i vjerujem da ćemo u tome uspijevati još dugo.”

Foto: Mjesto buduće tvornice “GS-Rama”

Foto: “Dom za stare i nemoćne osobe” Šćit

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing