Kijev osudio ruske tvrdnje da Ukrajina planira napad “prljavom bombom”

Kijev osudio ruske tvrdnje da Ukrajina planira napad “prljavom bombom”

Ukrajina je osudila neutemeljene tvrdnje Rusije da bi Kijev mogao upotrijebiti “prljavu bombu” – konvencionalni eksploziv pomiješan s radioaktivnim materijalom.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da to znači da bi Rusija mogla pripremati napad ove vrste.

Ukrajinski saveznici također su odbacili tvrdnje, a oglasili su se i iz Bijele kuće i saopćili da odbacuju tvrdnje da bi Ukrajina mogla koristiti takvu vrstu bombe.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu spomenuo je da bi Ukrajina mogla koristiti ‘prljavu bombu’, u razgovoru sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom, piše BBC.

Rekao je da je “zabrinut zbog mogućih provokacija Kijeva koje uključuju korištenje prljave bombe”.

U nedjelju je ruski ministar odbrane također održao niz telefonskih razgovora s ministrima odbrane SAD-a, Francuske i Turske, izražavajući zabrinutost Moskve. Nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili optužbe.

Odgovarajući na to, predsjednik Zelenski je optužio Rusiju da je “izvor svega prljavog što se može zamisliti u ovom ratu”.

Rekao je da Rusija prijeti svijetu “radijacijskom katastrofom” u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju je zauzela te je također govorio o prijetnjama Moskve da će detonirati veliku branu u južnoj Ukrajini, dok Kremlj negira optužbe.

Izvor: federalna.ba/Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing