• Dr. Topić proslavio 40 godina svećeništva
  • Dr. Topić proslavio 40 godina svećeništva

Dr. Topić proslavio 40 godina svećeništva

U župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku u nedjelju je upriličena proslava 40. obljetnice svećeništva mons.prof.dr. Franje Topića i vlč. Marinka Grubešića, upriličenoj danas, 3. srpnja 2016. godine

Misno slavlje predvodio je mons.dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a čestitke ovim povodim uputili su i kardinali Vinko Puljić i Josip Bozanić.

U prigodnoj propovijedi, istaknuo je da su profesori i odgojitelji nadahnuće, jer riječi potiču, a primjeri istinski nadahnjuju, te da je ovo lijepa prigoda da se Bogu zahvali na daru i milosti.

“Ovo misno slavlje prigoda je za razmišljanje o svećeničkom poslanju, jer svećenik je služitelj velikog otajstva. I nema Euharistije bez svećenika, kao ni svećenika bez Euharistije. Ovim misnim slavljem zahvaljujemo Bogu na daru i djelovanju kroz našu braću mons. Prof. dr. Franju Topića i vlč. Marinka Grubešića, te molimo za njihove nakane, da nastave služiti Božjem narodu i da njihova služba do kraja života bude dar i uzdarje svima nama.”, istaknuo je mons. dr. Želimir Puljić.

U svojim govorima mons. prof. dr. Franjo Topić i vlč. Marinko Grubešić zahvalili su dragom Bogu na ovom jubileju, svojim obiteljima te svima koji su došli na svetu misu upriličenu u povodu 40 godina  svećeništva. Dr. Topić kazao je kako je upravo u Novom Travniku htio sa svojim kolegom Marinkom obilježiti ovaj značajan dan te da je Bogu zahvalan što mu je dao dosta talenata i na daru svećenstva i svećeničkog poziva.

-Ono što je za mene osobno važno, a to je kada su mnogi govorili da ovdje nema života, ja sam samo govorio da ima i da će ga biti. Kada me ljudi pitaju koje je moje geslo, odgovor je dan nas ima što više i da što bolje živimo i da dobro živimo s drugima. Tko god nam u tome pomaže, dob ro došao, a oni koji misle na ne možemo živjeti u BiH i da moramo živjeti u svađi s drugima, s takvima se ne nalazim-poručio  je dr Topić.

Mons. Prof. dr. Franjo Topić, osim što je dugi niz godina na čelu HKD Napredak, najvećeg kulturnog društva u BiH, Hrvatskoj ali i u Europi, profesor je na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a bio je član Teološko-povijesne komisije Velikog jubileja 2000 g kršćanstva (1997-2000) (ukupno čini me 30 stručnjaka iz cijelog svijeta, ja jedini iz ex YU) i dvije Međugorske  komisije BKJ i  Vatikanske.

M.L.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar