DRUGI SU NAM KRIVI JER UVOZIMO SMEĆE – TKO GA BEZ KAZNE UVOZI? Šarović kaže da u BiH iz EU-a “dolazi” najviše mesa najlošije kvalitete

DRUGI SU NAM KRIVI JER UVOZIMO SMEĆE – TKO GA BEZ KAZNE UVOZI? Šarović kaže da u BiH iz EU-a “dolazi” najviše mesa najlošije kvalitete

U Bosnu i Hercegovinu najviše mesa dolazi iz Europske unije, 90 posto od ukupno uvezenog mesa, kazao je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović novinarima u Sarajevu komentirajući navode da na bh. tržište dolaze velike količine mesa iz Argentine.

Rekao je da, što se tiče uvoznog mesa, dolazi ono najlošijeg kvaliteta, po najnižim cijenama, a da iz zemalja kao što je Argentina dolaze veoma male količine. – To je u razvijenim državama jedna vrsta otpada, a nama dolazi po minimalnim cijenama – istakao je Šarović. BiH se, naveo je, opredijelila za liberalno, slobodno tržište za razliku od nekih drugih ekonomija, kao što je naprimjer ekonomija Turske koja ima drugačije regulirano tržište i ”podiže i spušta rampu na granici kada procijeni da je u njenom interesu”.

– Ovdje je sasvim drugi koncept, slobodne trgovine, gdje je pitanje zaštite vrlo suptilno pitanje i za to jedna zemlja treba da se osposobi. Puna su nam usta zaštite, ali kada krenemo da zaštitimo određeni proizvod pokazujemo svoju nespremnost od entitetskog do državnog nivoa da tu zaštitu provedemo – naglasio je Šarović. Istakao je da se ne može kazati ‘od sutra zabranjujemo uvoz mesa u BiH’ te da za to treba imati adekvatne podatke, statistiku, što treba razmjenjivati između entitetskog i državnog nivoa.

– Podaci moraju da budu dostupni svima, moramo da napravimo takve procjene i da obrazložimo Bruxellesu ili Tajništvu CEFTA-e da je BiH u pravu, ali priča o tome da treba da se uvede zaštita ne može ići tek tako – naveo je. Ove ocjene je iznio tijekom predstavljanja vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u drugom kvartalu 2017., gdje je istaknuto da je ostvaren izvoz od 5.351.121.000 KM, što predstavlja povećanje izvoza od 13,91 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

(Izvor: FENA)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar