Pence: SAD dijeli viziju jedinstvene i slobodne Europe

Pence: SAD dijeli viziju jedinstvene i slobodne Europe

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu da SAD ostaje partner Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da podržava Daytonski sporazum i dijalog Beograda i Prištine, uz poruku da svi dijele istu viziju jedinstvene i slobodne Europe.

Pence je, u obraćanju na summitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, kazao kako SAD želi da bude partner kako bi se na Balkanu ojačalo demokratsko društvo i sloboda tiska, dodajući da je to osnova prosperiteta.

Istaknuo je kako će SAD nastaviti da promovira odnose američkih oružanih snaga sa snagama regije u cilju profesionalizacije vojski regije.

“SAD će biti partner kako bi se smanjila ovisnost Balkana od ruske vojne opreme , podvukao je Pence.

Istaknuo je kako kolektivna odbrana zahtjeva privrženost svih zemalja članica te podsjetio na riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa da države trebaju tome i financijski da doprinesu, apostrofirajući cifru od najmanje dva posto od BDP-a za obranu, prenosi Tanjug.

Pence je pozvao na daljnje jedinstvo u borbi protiv tzv. Islamske države, posebno upozorivši na strane borce-povratnike, koji se vraćaju u svoje zemlje, pa tako i na Zapadni Balkan.

“Prije manje od godinu dana mnoge vaše zemlje bile su poremećene planom Islamske države da koordinirano napadne Kosovo, Makedoniju i Albaniju. SAD su zahvalne vašem doprinosu da se porazi Islamska država”, kazao je Pence.

Američki potpredsjednik se posebno osvrnuo na Rusiju i njenu ulogu na Zapadnom Balkanu, kazavši kako Rusija nastavlja da pokušava iscrtavati nove međunarodne granice silom.

“Na Zapadnom Balkanu je nastojala da destabilizira regiju, podijeli demokraciju i vas međusobno”, rekao je Pence.

Prema njegovim riječima, namjere Rusije bile su jasne prošle godine kada su moskovski agenti pokušali da poremete crnogorske izbore i čak ubiju premijera kako bi spriječili ulazak Crne Gore u NATO.

Podvukao je kako je Trump zatražio obustavu destabilizacijskih aktivnosti Rusije u regiji te istaknuo kako SAD odbacuje bilo kakav pokušaj primjene sile i zastrašivanja.

“Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti”, poručio je.

(izvor: Fena.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar