DRUGI O RAMSKOM SLUČAJU: Valentinovo koje će i gvardijan pamtiti, sud presudio u korist fratara koji su tvrdili da je lažirao sjednicu i potpise

DRUGI O RAMSKOM SLUČAJU: Valentinovo koje će i gvardijan pamtiti, sud presudio u korist fratara koji su tvrdili da je lažirao sjednicu i potpise

Gvardijan samostana na Šćitu fra Andrija Jozić mogao bi biti meta i kaznenog progona, nakon što je sud ovog Valentinova presudio u korist fratara koji su tvrdili da im je krivotvorio potpise kako bi produžio svoj mandat na čelu Kuće mira. – piše Hercegovina.info

Fingirana Skupština

Fratri predvođeni fra Ivanom Jelićem tvrdili su da je skupština udruge Humanitarna organizacija “Kuća mira” fingirana, te su tražili poništenje rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, kojim Jozić temeljen krivotvorene dokumentacije ostaje na čelu te organizacije.

Naime, Županijski sud u Mostaru, na čelu sa sutkinjom Neri Mišetić u upravnom sporu tužitelja fra Ivana Jelića odlučio je u korist tužitelja, dodatno uputivši iste na kazneni postupak zbog osnovane sumnje da je gvardijan krivotvorio dokumente, kako bi lažirao sjednicu skupštine Kuće mira, koja se nikada nije dogodila.

U dokaznom postupku koji je prethodio presudi saslušani su fra Luka Šarčević i fra Ivan Jelić. Šarčević je istaknuo da je u zapisniku sa tzv. Skupštine niz neistina. Prvo, govorio je, lažno se navodi razlog za telefonsku sjednicu da se tobože spriječi širenje virusa, a svaki su dan fratri u istoj blagovaonici. Naveo je da je predsjedatelj Jozić mogao na sjednicu usmeno i posmeno pozvati barem fratre s kojima je svakodnevno objedovao, mogao ih je pozvati i telefonom a nije. U iskazu je istaknuo da je nejasno da je Jozić na sjednicu pozvao samo istomišljenike, dok ostale s kojima se ne slaže nije. 

Rješenju je, da bi ono bilo zakonito morala prethoditi skupština udruge, koja se dogodila samo fiktivno

Gvardijan je, kako smo ranije pisali na Dan državnosti 25. studenog 2020. odglumio i lažirao održavanje kapitula Franjevačkog samostana Rama-Šćit i skupštine Humanitarne Organizacije ‘Kuće mira’, a kako bi se doveo na čelo Udruge. Zanimljivo, taj dan je i sveta Kata, kada su fratri bili i tim povodom odsutni, pa fizički nisu mogli nazočiti Skupštini.

„Fra Andrija Jozić niti je sazvao kapitul niti je kapitul održan. Uz to, naveo je u zapisniku da je na kapitulu sudjelovao i netom preminuli svećenik, koji u naznačeno vrijeme kapitula (16.00 – 17.30 sati) uopće nije bio u samostanu, kao ni još jedan svećenik. U Nadzorni odbor i Savjet za brigu o mladima gvardijan je imenovao svećenike plagirajući i falsificirajući njihove osobne podatke i potpise i bez njihova znanja. Fra Andrija Jozić se svojim postupkom ogriješio o statut Humanitarne organizacije ‘Kuća mira’ i pritom počinio nekoliko kaznenih djela“, kazao je u ranijoj izjavi našem portalu Jelić koji je o svemu navedenom obavijestio i Provinciju Bosne Srebrene.

Da su navodi njega i ostalih oštećenih fratara bili točni potvrđuje i presuda Županijskog suda u Mostaru, protiv koje gvardijan nema prava žalbe

Usputno rečeno, Humanitarna organizacija ‘Kuća mira’ utemeljena je da bi samostanski fratri mogli primati donacije, obnavljati samostan, pomagati potrebitima, provoditi projekte. Humanitarna organizacija ‘Kuća mira’ s lokalnom vlašću suosnivač je Doma za stare na Šćitu, kojemu su su još uvijek zatvorena vrata za korisnike i zaposlenike.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing