BiH odlično profitira na poskupljenjima, u dva mjeseca ubrala 120 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine

BiH odlično profitira na poskupljenjima, u dva mjeseca ubrala 120 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine

Država BiH zbog inflacije i poskupljenja samo u dva mjeseca ima veće prihode za 120 milijuna maraka.

Inflacija i velika poskupljenja skoro svih životnih namirnica su povećali prihode od neizravnih poreza u prva dva mjeseca ove godine za 120 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prošle.

Naime, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), prihodi od neizravnih poreza u prva dva mjeseca su iznosili 1,542 milijarde KM i veći su za 120 milijuna KM ili 8,38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su iznosili 1,422 milijarde KM.

Naveli su da su u prva dva mjeseca 2023. godine gospodarstvu vratili 368 milijuna KM, što je za 65 milijuna KM više u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili za isto razdoblje 2022. godine.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2023. godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su 1,173 milijarde KM i veći su za 54 milijuna KM u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili za isto razdoblje 2022. godine.

Za financiranje državnih institucija u prva dva mjeseca 2023. godine raspoređen je iznos od 137 milijuna KM

Sav višak prihoda od neizravnih poreza završio je u entitetskim kasama i kod Brčko distrikta.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 32,1 milijun KM, Republika Srpska 21,2 milijuna KM i distrikt Brčko milijun KM.

“Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM”, kazali su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Slaviša Raković, ekonomski analitičar, istaknuo je u razgovoru za “Nezavisne” da su prihodi od neizravnih poreza povećani isključivo zahvaljujući visokoj inflaciji i poskupljenjima, koji su kulminirali prošle godine.

“Ovo je sve zahvaljujući porastu potrošačkih cijena i to nije nikakvo iznenađenje jer su samim tim veći porezi. Tu nema nikakvog drugog objašnjenja, osim toga da su prihodi od poreza veći zbog inflacije i poskupljenja. Ovo jedino kratkoročno odgovara proračunima. Prošla godina je obilježena inflacijom, a BiH je, nažalost, bila jedan od predvodnika u visini inflacije”, istaknuo je Raković.

Ekonomist Milenko Stanić također smatra da su inflacija i poskupljenja koja su zabilježena prošle godine osnovni uzrok povećanja prihoda od neizravnih poreza.

“Već u prva dva mjeseca imamo situaciju laganog obaranja inflacije, ali je ona zadržala neki sličan tempo kao i prošle godine. Isključivo je za povećanje prihoda zaslužan porast cijena prošle godine u odnosu na godinu prije. Vjerojatno ćemo prema kraju godine imati proces smirivanja cijena i stabilnije prihode u proračunima, odnosno da će se oni vratiti u neke normalne okvire”, zaključio je Stanić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing