Erdogan odbio milijardu eura od EU za prihvat migranata; Kritike stigle i od njemačke kancelarke – za razliku od prije 5 godina, ni ona ne želi migrante

Erdogan odbio milijardu eura od EU za prihvat migranata; Kritike stigle i od njemačke kancelarke – za razliku od prije 5 godina, ni ona ne želi migrante

Turski predsjednik Erdogan je u ponedjeljak predbacio EU-u da ne želi “podijeliti teret” s Turskom koja je prihvatila oko četiri milijuna migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije koji bježe pred ratom u svojoj zemlji što je izbio 2011. Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila u ponedjeljak da razumije da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan očekuje veću pomoć Europe u rješavanju izbjegličke krize, ali je navela da ne bi trebao koristiti izbjeglice da bi izražavao svoje nezadovoljstvo.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj, u trenutku kada su se tisuće ljudi natiskale na grčkoj granici.

“Razgovaramo s njima. Kažu nam: ‘Poslat ćemo vam milijardu eura’. Koga vi hoćete prevariti ? (…) Ne želimo više taj novac”, rekao je Erdogan na tiskovnoj konferenciji u Ankari u društvu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ove izjave dolaze u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska tisuća migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je “otvorila vrata” izbjeglicama.

Erdogan je u ponedjeljak predbacio EU-u da ne želi “podijeliti teret” s Turskom koja je prihvatila oko četiri milijuna migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije koji bježe pred ratom u svojoj zemlji što je izbio 2011.

Turski predsjednik također je optužio “grčke vojnike” da su na grčko-turskoj granici “ubili dvoje migranata” i jednog teško ranili, ne potkrijepivši to dokazima.

Nešto ranije u ponedjeljak glasnogovornik grčke vlade je nazvao “lažnim vijestima” videosnimku na kojoj se čini da grčki vojnici ubijaju sirijskog migranta, izvješćuje HINA.

Merkel: Erdogan ne bi trebao koristiti izbjeglice zbog nezadovoljstva

“Izbjeglice su stavljene u situaciju u kojoj su otišle do granice i nalaze se u ćorsokaku”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je izjavila u ponedjeljak da razumije da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan očekuje veću pomoć Europe u rješavanju izbjegličke krize, ali je navela da ne bi trebao koristiti izbjeglice da bi izražavao svoje nezadovoljstvo.

“Razumijem da se Turska suočava s velikim izazovom što se tiče Idliba”, rekla je Merkel novinarima u Berlinu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ipak, za mene je neprihvatljivo da predsjednik Erdogan i njegova Vlada to nezadovoljstvo ne izražavaju u dijalogu s nama kao Europskom unijom, već na leđima izbjeglica”, istakla je njemačka kancelarka.

Prema njenim riječima, to nije način za napredak

Merkel je kazala da bi EU i Turska trebale nastaviti razgovore o sporazumu o izbjeglicama i da je Njemačka, također, otvorena za bilateralnu podršku Turskoj.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar