EU daje 20 milijuna eura za zapošljavanje u BiH!

EU daje 20 milijuna eura za zapošljavanje u BiH!

BEUXELLES – Europska unija, odnosno Europska komisija, odobrila je da kroz svoje IPA fondove već ove godine izdvoji 20 milijuna eura za poticaj zapošljavanja u BiH, a novac bi u prvom planu bio korišten za zapošljavanje mladih, saznaje “Dnevni avaz“.

Kako neslužbeno doznaje  „Avaz“, bio je to prijedlog Vijeća ministara, a predstavnicima Europske komisije (EK) prenesen je preko Direkcije za europske integracije BiH na jednom od nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o daljnjim koracima naše države ka EU.

Inicijalna faza

Kako nam je rečeno, prvih 20 milijuna eura stiglo bi kroz inicijalnu fazu, a u ovisnosti o rezultatima, nastavljat će se s ovom vrstom pomoći BiH. Jedan od glavnih razloga zbog kojih su europske institucije pristale na davanje poticaja jeste zadovoljstvo provođenjem Reformske agende kroz koju je usvojen i novi Zakon o radu.

Osim toga, rečeno nam je, iz EK su prepoznali i napore domaćih vlasti kada je u pitanju zapošljavanje, prije svega Vlade Federacije BiH, koja je prije nekoliko mjeseci već krenula u sličnu akciju.

Tada je, naime, usvojena odluka kojom se izdvaja 50 milijuna KM za subvencioniranje zapošljavanja oko 10.000 mladih ljudi. Kako nam je rečeno, nepovratna sredstva IPA fondova i u ovom slučaju bila bi plasirana na sličan način, odnosno kroz entitetske zavode za zapošljavanje.

Stručno osoblje

Osim interesa da zaustave odlazak mladih, ovim novcem, kako nam je rečeno iz Direkcije za europske poslove, Europska unija želi jačati i kapacitete institucija BiH. Naime, dio novca ići će i na zapošljavanje u javnoj upravi, ali samo u onim dijelovima koji su neophodni za euroatlantske integracije. Tu se, prije svega, misli na prevodioce i ostalo stručno osoblje koje će našoj državi biti potrebno za popunjavanje upitnika Europske komisije, ali i ostalih “zadataka“ koji će se nalaziti na putu za članstvo u EU.

Usvojiti plan

Ova odluka, kako saznajemo, uskoro će se naći i na Vijeću ministara, a možda već na idućoj sjednici. Nakon odluke državne vlade, trebalo bi se pristupiti realizaciji ovog projekta. Od bh. institucija traži se usvajanje strategije za provedbu ovog plana, odnosno plasiranja novca koji bi stigao od EU.

Dnevni avaz

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar