Eurobasket: Španjolska u neizvjesnoj utakmici s Grčkom izborila polufinale

Eurobasket: Španjolska u neizvjesnoj utakmici s Grčkom izborila polufinale

Košarkaši Španjolske prva su momčad u polufinalu Europskog prvenstva! U četvrtfinalu su porazili Grčku sa 73:71 (14-14, 25-18, 16-25, 18-14).

Španjolcima je to deveto uzastopno polufinale na europskim prvenstvima, a do sada su dva puta otišli i do samog kraja, 2009. i 2011. godine. Na posljednjem EuroBasketu bili su treći.

Španjolci su imali 69:63 na ulasku u posljednju minutu utakmice. Calathes je pogodio, a Gasol promašio jedan od dva slobodna bacanja za 70:65, bilo je samo 24 sekunde do kraja, a proteklo je još 9 sekundi dok Calathes nije ubacio tricu za -2. Rodriguez je 13 sekundi do kraja pogodio dva bacanja za 72:68. Grčki izbornik pozvao je time-out, deset sekundi do kraja Spanoulis je promašio šut za tricu, ali ukazao se Sloukas i pogodio za zaostatak Grčke 71:72, četiri sekunde do kraja. Dramu je produljio time-out Španjolske, dvije sekunde do kraja Pau Gasol je pogodio jedno od dva bacanja za bijeg na +2, a Antetokounmpo je sa zvukom sirene gađao tricu, ali čudo se nije dogodilo, prenose agencije.

Španjolci su držali vodstvo od početka utakmice, u drugu četvrtinu ušlo se sa 14:14, ali do poluvremena su bježali na +9. Španjolska je u drugoj minuti treće četvrtine imala plus sedam (42:35), no tada se probudila Grčka i serijom 11-0 preuzela je vodstvo i kontrolu igre. Imali su Grci + 2 ulasku u posljednjih 10 minuta, no već u prvom napadu posljednjeg perioda Španjolska je vratila vodstvo i pobjegla na +7 prije završne drame. 

Pau Gasol igrač utakmice

Španjolce je do pobjede predvodilo sjajni Pau Gasol sa 27 koševa i devet skokova, Nikola Mirotić je dodao 18 koševa, a Sergio Rodriguez 10 koševa. Kod Grka najefikasniji su bili Nick Calathes sa 14 koševa i pet skokova, Georgios Printezis sa 13 i Giannis Antetokounmpo sa 12 koševa. Vassilis Spanoulis je dodao 10 koševa.

Španjolska će polufinalu igrati protiv pobjednika večerašnjeg ogleda između Francuske i Latvije. U srijedu su preostala dva četvrtfinalna ogleda, a sastaju se Srbija i Češka, te Italija i Litva.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar