• Fenomenalni Damir Martin u ludom finišu uzeo broncu
  • Fenomenalni Damir Martin u ludom finišu uzeo broncu
  • Fenomenalni Damir Martin u ludom finišu uzeo broncu

Fenomenalni Damir Martin u ludom finišu uzeo broncu

U četvrtak je Hrvatska dobila očekivano zlato braće Sinković u dvojcima ‘bez’, a u petak je na olimpijsku veslačku stazu izašao Damir Martin. Pet godina nakon Rija u kojem je imao identično vrijeme kao i olimpijski pobjednik Mahe Drysdale – 6:41.34, a foto-finiš je odlučio kako zlato ide oko vrata Novozelanđanina, a on je dobio srebro.

Većina veslačkih medalja u Tokiju je već bila podijeljena i ostali su samo šlageri svih veslačkih natjecanja – finala u samcima i kraljevskoj disciplini – osmercima. Prve vijesti sa staze Sea Forest Waterway bile su kako je vjetar nešto slabiji nego dva prethodna dana i sve je bilo spremno za veliko finale veslačkih natjecanja.

Finale u kojem su se za odličja u muškom samcu borili Hrvat Damir Martin, Danac Sverri Nielsen, Norvežanin Kjetil Borch, Rus Aleksander Vjazovkin i Grk Stefanos Ntouskos.

Poveli su Skandinavci, a onda je vrlo brzo u napad krenuo mladi Grk Stefanos Ntouskos i odjurio do zlata

Više ga nitko nije uspio uloviti, ali velika priča se odvijala iza njegovih leđa, priča koja je završila nevjerojatnim finišem Damira Martina.

Na 1000 metara su se Borch i Nielsen držali unutar pola sekunde od Grka, a Martin je bio četvrti s nešto više od 2 sekunde zaostatka. Na 1500 metara je Nielsen bio drugi, 61 stotinku iza Ntouskosa, a odmah do njega Borch (18 stotinki sporiji od Danca). Martin je zaostajao više od dvije i pol sekunde za Grkom i točno 2 sekunde za Nielsenom. Gotovo? Ma kakvi, tek je počinjalo…

Ludim finišem u kojem je hvatao Borcha na trećem mjestu naš je veslač uhvatio Nielsena, u posljednjih 500 metara bio je čak 2 sekunde i 15 stotinki brži od Danca koji je na kraju ostao praznih ruku

Stefanos Ntouskos je osvojio prvo veslačko zlato za Grčku, srebro je završilo oko vrata Kjetila Borcha, a Martin je dosprintao do bronce.

Do svoje treće olimpijske medalje, nakon srebra u Londonu u četvercu na pariće, srebra u Riju u samcu, ponovo je na olimpijskom postolju. Veliki povratnik u društvo najvećih!

Nikoga iz čuvenog finala u Riju, koje se smatra jednom od najboljih i najuzbudljivijih veslačkih utrka uopće, nije bilo oko Damira Martina u petak u Tokiju.

Drysdale je ovog proljeća zaključio karijeru nakon što se nije uspio plasirati u novozelandsku reprezentaciju, brončani Čeh Ondrej Synek je svoje mjesto prepustio mlađem sunarodnjaku jer se zbog problema s leđima nije uspio dovesti na potrebnu razinu, a nema više ni Belgijanca Hannesa Obrena, Bjelorusa Stanislava Sčarbačenije, ni Kubanca Angela Fourniera.

Izvor: jutarnji.hr

Foto: Damir Senčar

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar