Finska: Ostavka vlade zbog neuspjeha zdravstvene reforme

Finska: Ostavka vlade zbog neuspjeha zdravstvene reforme

Finska vlada podnijela je ostavku nakon što nije uspjela provesti reformu zdravstvenog sustava.

Finski predsjednik odobrio je ostavku premijera Juhe Sipile te je zatražio da vlada i dalje djeluje kao privremena dok se ne odabere novi kabinet.

Sada privremeni premijer Sipila kaže da je “vrlo razočaran” što je njegov kabinet morao podnijeti ostavku zbog dugo planirane reforme zdravstva.

– Moja će vlada nastaviti kao privremena – rekao je Sipila dodajući da će Finska moći imati novu vladu prije lipnja i srpnja. Finska preuzima predsjedanje Europskom unijom 1. srpnja.

Kolaps vlade dolazi samo mjesec dana prije parlamentarnih izbora. Reforma je bila ključna za tročlanu koaliciju koja je htjela izbalansirati javne financije.

Financijske obveze u sukobu su s visokim troškovima zdravstva sve starijeg finskog stanovništva. No rezanje tih troškova velika je politička zapreka u toj nordijskoj zemlji koja je kroz povijest uvijek imala opsežne, ali i skupocjene, zdravstvene sustave.

Prema vladi, reforma je trebala obuzdati godišnji rast finskih javnih i zdravstvenih troškova za 0,9 posto u odnosu na trenutne pokazatelje koji predviđaju rast od 2,9 posto u razdoblju od 2019. do 2029. godine.

Sipila je prije toga rekao da će srušiti svoju koaliciju desnog centra ako ne uspiju provesti reforme zdravstva i lokalne samouprave.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar