FRANCUSKA: Uspjeh ljevice – Macron neće imati većinu

FRANCUSKA: Uspjeh ljevice – Macron neće imati većinu

Savez francuskog predsjednika Emmanuela Macrona vjerovatno neće dobiti apsolutnu većinu na francuskim parlamentarnim izborima, pokazuju projekcije ubrzo nakon zatvaranja birališta.

Televizija France 2 objavila je da bi Macronov savez Ensemble (Zajedno) mogao dobiti 224 zastupnička mjesta, što je znatno manje od 289 mjesta potrebnih za većinu, javlja Deutsche Welle.

Novoformirana ljevičarska koalicija NUPES (Nova ekološka i socijalna unija) na čelu koje je lider krajnje ljevice Jean-Luc Melenchona vjerovatno će osvojiti 149 mjesta.

Pravo je iznenađenje težina poraza Macronove koalicije

Dok se i prije izbora predviđalo kako možda neće osvojiti apsolutnu većinu od 289 zastupnika, nitko nije očekivao da će osvojiti samo 224, koliko mu daju projekcije. Na prošlim su izborima osvojili čak 306.

Ministar financija Bruno Le Maire kazao je za televiziju France 2 da su prognoze rezultata današnjih izbora “demokratski šok”, no dodao je da su strahovi da državom više neće moći upravljati neutemeljeni. Le Maire je istaknuo da će stranka predsjednika Emmanuela Macrona zadržati najviše mjesta u parlamentu te dodao da je presudno obratiti se političkim rivalima koji dijele Macronove ideje.

“Ono što me brine je da bi država mogla biti blokirana, zbog čega bismo mogli izgubiti sposobnost da provedemo reformu i zaštitimo francuski narod, pogotovo što se tiče kupovne moći”, dodao je Le Maire. Republikanci (Les Republicains) su vjerojatni partneri kojima bi se Macron mogao obratiti u svrhu formiranja vladajuće koalicije. Također bi mogao pokušati voditi manjinsku vladu koja bi trebala s drugim strankama pregovarati o zakonima od slučaja do slučaja.

Christian Jacob, čelnik francuske konzervativne stranke Les Republicains, kazao je međutim u nedjelju da će njegova stranka ostati u opoziciji nakon što je predsjednik Emmanuel Macron izgubio apsolutnu većinu u parlamentu

Francuska čelnica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen kazala je da će nastojati ujediniti sve “domoljube” s desnice i s ljevice, nakon što je njezina stranka prošla puno bolje od očekivanog na općim izborima. “Utjelovit ćemo snažnu opoziciju”, dodala je. Stranka Marine Le Pen mogla bi po prvim prognozama dobiti čak 80 do 100 mjesta, što bi bio njen najbolji rezultat dosad.

Macron (44) je u travnju postao prvi francuski predsjednik u dva desetljeća koji je osvojio drugi mandat, ali predsjeda duboko razočaranom i podijeljenom zemljom u kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i ljevice.

Francuski predsjednik je tražio snažan mandat u kampanji koja se vodila pod utjecajem rata u Ukrajini koji je ograničio opskrbu hranom i energijom te doveo do rasta inflacije.

“Ništa ne bi bilo gore nego dodati francuski nered svjetskom neredu”, rekao je francuski predsjednik prije drugog kruga glasovanja.

Melenchonov savez Nupes vodio je kampanju tražeći zamrzavanje cijena osnovnih dobara, snižavanje dobi za umirovljenje i zabranu otpuštanja radnika u tvrtkama koje isplaćuju dividende. Melenchon također poziva na neposluh prema Europskoj uniji.

Macronovi politički saveznici predstavljali su Melenchona kao “zlokobnog agitatora” koji će uništiti Francusku. Christophe Castaner, jedan od najutjecajnijih zastupnika vladajuće stranke, ismijao je njegov ekonomski program rekavši da izgleda kao da je “složen od klišeja iz sovjetske ere”.

Prve procjene su pokazale da Nupes nije uspio osvojiti vladajuću većinu no da je Macronu oduzeo istu te da će postati najveći oporbeni blok u parlamentu

Ako Macron i njegovi saveznici izgube apsolutnu većinu s velikom razlikom, kako sugeriraju prve projekcije, mogli bi ili tražiti savez s konzervativnim republikancima ili voditi manjinsku vladu koja će morati pregovarati o zakonima s drugim strankama od slučaja do slučaja.

Bez obzira na točan odnos snaga u parlamentu, predviđa se da Njemačka i Europa mogu i dalje računati na Francusku kao na pouzdanog partnera. Francuska će također ostati sastavni dio ujedinjene fronte zapada protiv Rusije, agresora u ukrajinskom sukobu. Očekuje se da će socijalisti i republikanci biti solidarni s Macronovom koalicijom u europskim pitanjima umjesto da ih blokiraju.

Macronov je cilj bio ponovno osigurati apsolutnu većinu za centrističku koaliciju Zajedno kako bi mogao provesti planove u drugim mandatu, uključujući kontroverznu mirovinsku reformu i hitno potrebna poboljšanja u obrazovanju i zdravstvu.

Također se želi više usredotočiti na politiku zaštite okoliša te snažnije razvijati nuklearnu i obnovljive izvore energije za što mu je potrebna većina u parlamentu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar