Google radi na lećama koje bi mjerile glukozu pomoću suza

Google radi na lećama koje bi mjerile glukozu pomoću suza

Google je objavio da radi na prototipu „pametnih” kontaktnih leća koje bi mjerile razinu glukoze (šećera) u organizmu pomoću suza. „Leće bi koristile sićušni, bežični čip i senzor za glukozu koji očitavaju razinu glukoze u organizmu svake sekunde”, objašnjavaju voditelji projekta, Brian Otis i Babak Parviz. Otis, profesor električnog inženjeringa na Sveučilištu Washington, već neko vrijeme razvija biosenzore i patentirao je biosenzorne leće s bežičnim punjenjem. Parviz je već radio na jednom Googleovom projektu, u izradi Gooogleovih naočala, i razmišljao je o stavljanju displeja na kontaktne leće, uključujući i leće koje mjere zdravlje nosioca. 2012. godine objavili su članak pod naslovom „Senzor za glukozu s bežičnim punjenjem pomoću kojeg bi se mjerila glukoza iz suza preko kontaktnih leća”.
„Još uvijek smo u ranim fazama razvoja ove tehnologije, ali završili smo s ranim, višestrukim kliničkim istraživanjima koja su nam pomogla da oblikujemo prototip ovog proizvoda”, kažu Otis i Parviz. „Oduvijek smo znali da ćemo jednog dana raditi na projektima koji su pomalo čudni i naizgled neizvedivi.”
Leće bi funkcionirale tako da bi neprestano mjerile glukozu u suzama uz pomoć bežičnog čipa i minijaturnog senzora za glukozu. Čip i senzor bili bi umetnuti između dva sloja materijala za meke kontaktne leće, a sićušan otvor u leći omogućavao bi tekućini s površine oka da se izlije u senzor. Takav način mjerenja glukoze predstavlja manje bolnu i manje zahtjevnu metodu mjerenja glukoze nego što su to danas dostupne metode. Također, mnogo bi češće mjerenje smanjilo rizik od negativnih posljedica neredovitog mjerenja glukoze, poput zatajenja bubrega i sljepoće.
Google je zanimalo bi li minijaturna elektronika (čipovi i senzori tako maleni da izgledaju poput komadića šljokice i antena tanja od ljudske vlasi) mogla predstavljati efikasan i točniji način mjerenja glukoze iz suza. „Nadamo se da će sićušan, superosjetljiv senzor glukoze ugrađen u kontaktnu leću biti prvi korak prema novoj tehnologiji mjerenja glukoze iz suza, što je u prošlosti bilo moguće samo u teoriji”, kaže Google. Kako bi cijeli sustav funkcionirao, inženjeri su osmislili punjenje uz pomoć valova određene radijske frekvencije kako bi osigurali dovoljno energije da uređaju omoguće prikupljanje i izvještavanje o razini glukoze svake sekunde. Ugrađena elektronika ne bi smetala vidu jer je postavljena izvan granice šarenice i zjenice.
Endokrinolog dr. Larry Levin komentirao je da je nevjerojatno i vrlo važno što tehnološke kompanije poput Googlea ulažu u razvoj medicinskih pomagala, te da bi on osobno volio svojim pacijentima ponuditi bezbolniju alternativu postojećim metodama – poput uzimanja krvi iz prsta ili mjerenja glukoze pomoću tanke igle konstantno zabodene u trbuh. „Rana klinička istraživanja pokazala su ohrabrujuće rezultate u radu s pacijentima, no još je potrebno mnogo rada kako bi predvidjele i ispravile moguće greške”, kaže dr. John Buse, stručnjak za dijabetes sa Sveučilišta North Carolina.
Google izjavljuje da su u tijeku pregovori s Agencijom za hranu i lijekove, te da je potrebno još mnogo rada kako bi leće postale dostupan i upotrebljiv proizvod. „Google planira tražiti i partnere uz pomoć kojih bi ovaj proizvod plasirali na tržište. Valja napomenuti da je Google posvećen istraživanju i razvoju proizvoda čak i kad mu to ne donosi bitnu dobit”, izjavio je jedan od osnivača Google a Larry Page.
Ovaj projekt samo je jedan u nizu dugoročnih projekata koje sponzorira Google i nadilazi svoju osnovnu djelatnost, internetske usluge, te ulaže novac u nove tehnologije koje vode novim poslovnim mogućnostima, poput Google naočala, automobila koji mogu voziti bez vozača i zračnih balona koji se nalaze na visokoj nadmorskoj visini, a kojima bi svrha bila omogućavanje bežičnog pristupa Internetu.
Google odbija reći koliko je ljudi radilo na ovom projektu i koliko je dosad u njega  investirao.

Izvor: http://znanost.geek.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar