Grabar-Kitarović pokreće inicijativu za izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma

Grabar-Kitarović pokreće inicijativu za izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u četvrtak u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom o potrebi promjene Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ona je istaknula da ovaj sporazum već izmijenjen brojnim amandmanima na Ustav BiH zbog čega se postavlja pitanje koliko su oni utjecali na eroziju konstitutivne jednakosti tri naroda u BiH.

Kitarović je rekla da će Hrvatska u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD, jer se trenutna europska inicijativa ne može fokusirati samo na ekonomske i socijalne procese, već mora biti i politička, prenosi Blic.rs.

Napominjući da je BiH jedinstven slučaj, Kitarović je ocijenila da treba postaviti neke uvjete koje bi BiH trebala ispuniti da bi postala u potpunosti funkcionalna i tako napredovala na putu u članstvo EU i NATO, te zaista uredila i političke odnose na nivou zemlje.

“Ta politička izgradnja institucija je jako bitna i to nedostaje europskoj inicijativi”, rekla je Kitarović.

‘Referendum u RS-u ilegalan’

Ona je navela da je stav Europske komisije da je nedavno održani referendum u Republici Srpskoj ilegalan i u suprotnosti s Daytonskim sporazumom.

Kitarović je tijekom sastanka zamolila Junckera da Europska komisija pomogne BiH u procesu reformi na putu prema EU, kao i u uređenju zemlje s ciljem da sva tri naroda budu zaista ravnopravna na cijeloj teritoriji.

Ona očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti BiH, ističući da je to ne samo ustavna obveza Hrvatske u odnosu na Hrvate u BiH, već i nacionalni interes.

Prema njenim riječima, stabilnost BiH utječe na stabilnost i percepciju Hrvatske.

“Do sada nismo dovoljno iskoristili poziciju što sad član EU i NATO. Nismo država kandidat koja mora objašnjavati naše unutrašnje procese, već da se upravo sada možemo snažno zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH”, poručila je hrvatska predsjednica.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, kada je riječ o BiH, podržati samo dogovor tri naroda u BiH.

Upitan kako komentira činjenicu da je na sastanku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s Jean-Claudeom Junckerom iznesena ideja o reviziji Daytonskog sporazuma, Vučić je rekao da će Srbija podržati samo ono što bude dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“To je sve što mogu odgovoriti”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s načelnicima pet okruga općina s juga Srbije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar