Građani primorani živjeti u stalnoj izbornoj kampanji

Građani primorani živjeti u stalnoj izbornoj kampanji

Blokada institucija, najave jednostranog djelovanja, afere, međunacionalne tenzije, sukobljavanje s međunarodnom zajednicom, medijska diskvalifikacija političkih protivnika. Posljednjih dana intenzitet ovakvih političkih akrobacija je izrazito pojačan. Sljedeći izbori očigledno su pitanje  života i smrti kako za vlast tako i za opoziciju, tumači politička analitičarka Tanja Topić.

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

“Ovdje se politika prevashodno vodi radi ličnih interesa. Mi živimo u uslovima koje slobodno možemo nazvati partitokratijom gdje je zapravo interes političke stranke ili bolje reći interes užeg rukovodstva pojedinih partija ono što određuje politički život”.

Sociolog Esad Bajtal kaže da smo izloženi temama koje nemaju nikakvog dodira sa stvarnošću, što odgovara antisistemu koji su uspostavile političke elite. Političke partije grubo naziva krimi interesnim etno bandama koje su građane dovele do najnižeg standarda u Evropi, a državu među najjadnije na svijetu.

Fokusirajući se na Republiku Srpsku novinar Euroblica Slobodan Popadić kaže da kontinuiranu kampanju vodi gradonačelnik Banjaluke, da držanju tenzija pogoduje ostavka gradonačelnika i vanredni izbori u Prijedoru, te SNSD-ova platforma vraćanja nadležnosti i neke vrste samostalnosti entiteta.

SLOBODAN POPADIĆ, novinar Euroblicа

“Ja sam to odavno nazvao rijaliti kampanjom u političkom ali i u medijskom smislu. Pojava sve većeg broja privatnih medija sumnjivog netransparentnog vlasništva u RS je nagovještaj da možemo da imamo mnogo prljaviju kampanju nego što smo je imali do sada”.

Građani su uvjereni da kampanja političkih stranaka ne prestaje. Rijetko uočavaju teme koje su od njihovog interesa.

Ako građani prepoznaju teme i razotkrivaju političke igre zašto ne kažnjavaju odgovorne na izborima? Profesor Bajtal je mišljenja da je na sceni izborni inženjering koji uz medije i vjerske zajednice na strani političkih moćnika sprečava njihov odlazak u povijest.

 

Izvor: BHRT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar