Grčkoj zaprijećeno izbacivanjem iz Schengena

Grčkoj zaprijećeno izbacivanjem iz Schengena

Ministri unutarnjih poslova Europske unije u ponedjeljak su zatražili od Grčke da učini više na kontroliranju priljeva migranata, od kojih su neki zaprijetili da će je isključiti iz kontinentalne zone slobodnog putovanja dok kriza izaziva sve veće podijele među članicama bloka.

Grčka je bila glavna kapija za ulazak više od milijuna izbjeglica i migranata koji su došli u EU u prošloj godini. Atena je, međutim, kritizirana zbog neuspjeha da kontrolira priljev migranata, koji je pokazao slabe znake popuštanja u zimskim mjesecima.

EU je poduzimala razne mjere kako bi financijski pomogla osiromašenoj Grčkoj da se nosi s krizom, ali brojne države članice vjeruju da ih Atena ne koristi u dovoljnoj mjeri. U pet registracijskih “žarišnih” centara koji su uspostavljeni za dolazak migranata u Grčku do sada je radio samo jedan.

Opterećeni krizom, grčki policijski dužnosnici često su dopuštali migrantima da odlaze dublje u Europu nego da ih zadrže na grčkom tlu radi primjerene registracije – prvog potrebnog koraka da mogu nastaviti dalje.

Atena tvrdi da je tim brojkama nemoguće upravljati i krivi ostalih 27 država članica EU što ne nude stvarnu pomoć. Kriza je dovela Schengensku zonu slobodnog putovanja – koju vodeći dužnosnici EU slave kao najviše postignuće europskih integracija – na rub propasti.

– Ako ne možemo zaštiti vanjsku granicu EU, grčko-tursku granicu, Schengenska vanjska granica pomjerit će se prema srednjoj Europi – izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

–  Grčka mora povećati svoje resurse što je prije moguće i prihvatiti pomoć – izjavila je ona po dolasku na neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova EU u  Amsterdamu.

Schengensku zonu čini 26 država, od kojih su većina također države članice EU. Njemačka, Francuska, Austrija i Švedska su među nekoliko zemalja koje su uvele privremene granične provjere dok se bore da kontroliraju priljev ljudi.

– Kada govorimo o vremenskim rokovima, već je prekasno. Imamo sedam zemalja s graničnim kontrolama – izjavio je Reutersu švedski ministar unutarnjih poslova Anders Ygeman.

Kazao je kako bi centri za registraciju migranata trebali početi funkcionirati u Grčkoj i Italiji kako je i planirano.

– Na kraju krajeva, ako se neka zemlja ne pridržava svojih obaveza, morat ćemo ograničiti njene veze sa Schengenskom zonom. Ako ne kontrolirate svoje granice imat ćete posljedice po slobodu kretanja – kazao je.

Isključivanje Grčke zahtijevalo bi primjenu člana 26 Schengenskog pravilnika. Njemačka, vodeća destinacija za izbjeglice i migrante koji bježe pred ratom i siromaštvom, pokrenula je tu ideju u prošloj godini.

Grčki ministar nije davao izjavu po dolasku, ali je Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos, i sam Grk, umanjio rizik isključivanja njegove zemlje iz Schengena.

Ništa poput toga nije predloženo ni raspravljano. Moramo razgovarati o boljem upravljanju našim vanjskim granicama. Očigledno je da države članice koje su na frontu moraju učiniti više i mi smo tu da im pomognemo da bolje obave svoj posao – kazao je.

Luksemburški ministar unutarnjih poslova također jer izrazio protivljenje isključivanju Grčke iz Schengena, dok je njemački ministar Thomas de Maiziere kazao kako želi sačuvati Schengen ali da vrijeme ističe.

Berlin se nada kako bi sporazum s Turskom postignut u studenom značio manji broj dolazaka u Grčku, ali je do sada taj sporazum imao samo ograničene efekte.

Vodeći dužnosnici EU ponovili su upozorenja Berlina da Schengen neće preživjeti bez dramatičnih promjena u sljedećim  tjednima u načinu na koji se blok bavi u suočavanju s krizom.

Zemlje članice EU, zabrinute rastućim antimigrantskim raspoloženjem u svojim sredinama, nisu, međutim, uspjele da se dogovore.

Dok su ministri dolazili kanalom na razgovore u amsterdamski Pomorski muzej, oni su prolazili pored prosvjeda Amnesty Internationala, broda nakrcanog manekenima s pojasevima za spašavanje kako bi podsjetili na migrante koji dolaze u Europu.

– Čelnici Europe, nisu ankete ono o čemu trebate brinuti. To su udžbenici povijesti – pisalo je na jednom transparentu.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar