Gužve na bh. skijalištima, prepuni Vlašić, Blidinje…

Gužve na bh. skijalištima, prepuni Vlašić, Blidinje…

Još jučer su pristizale kolone vozila, ovaj vikend, kao i prethodni, tražilo se mjesto više za smještaj i mjesto na stazi – kaže nam jedan od iznajmljivača vikendice na Vlašiću, kod kojeg je, kako nam je i potvrdio, kapacitet vikendom popunjen gotovo do kraja veljače. Skijališta diljem BiH već su zasjala u punom sjaju, snijega ima i više nego dovoljno, a najavljen je i novi koji je skijašima, ali i svima onima koji nude određene usluge na bh. skijalištima, stavio dodatni osmijeh na lice, piše Večernji list BiH.

 

Oprez na skijama

 

“Boravak u stanu i ovaj vikend odlučili smo zamijeniti snježnom idilom na Blidinju. Svi ljubitelji snijega i zimskih radosti ovdje se zasigurno osjećaju kao u raju. Posebno se raduju najmlađi, što vidim i po svojoj djeci koji na snijegu uživaju grudajući se, praveći snjegovića, skijajući se ili to tek uče”, priča nam Snježana koja s obitelji ovaj vikend boravi na Blidinju. A, kako je sama potvrdila, ovo će im biti vikend-lokacija sve dok bude snijega. Puno im, kaže, olakšava i to što ne moraju plaćati smještaj jer imaju obiteljsku vikendicu. Uz navedeno, ističe i kako je na planini i snijegu potreban dvostruki oprez, posebice kada su u pitanju djeca.

 

– Znam da sam i obitelji dosadila ponavljajući kako moraju biti oprezni, ali nesreća ne bira, ona se dogodi u sekundi. Vidjeli ste slučaj od prije nekoliko dana kada je djevojčicu u Srbiji priklještila žičara ili dvadesetdevetogodišnjeg mladića koji je pao pod stroj ratrak na skijalištu Kozara kod Prijedora. Naravno, nitko ne može znati što će se kome i kada dogoditi, ali potrebno je biti oprezan, a, osim obitelji, to poručujem i vašim čitateljima – zaključila je Snježana u razgovoru. Kada je pak riječ o dvama nesretnim događajima u BiH i Srbiji koje nam je sugovornica spomenula, donosimo nekoliko savjeta kako takve ili slične nesretne slučajeve spriječiti. Jedno od osnovnih pravila jest da se pravilno koristi skijaška oprema, a tijekom iznajmljivanja ili pak kupnje pripazite da vam pancerice veličinom i udobnošću odgovaraju.

 

Oprema i poznavanje svojih granica obavezni

 

Također, vrlo bitno je nošenje kacige i zaštitnih naočala tijekom skijanja kako bi se smanjile ili spriječile određene nesreće. Jedan od izrazito važnih savjeta je: “Ne skijajte sami” – sigurnije je skijati u društvu kako se ne bi nešto nekome dogodilo ili kako biste znali tko je gdje ako ste zajedno na putovanju. Prethodno dogovorite mjesto sastanka i koristite mobitele za komunikaciju. Vrlo važno je i znati poštivati svoje granice. To pak znači da ne skijate po stazama za koje vidite ili znate da nisu za vašu razinu. Također, pripazite da ste koncentrirani na skijanje i nemojte mislima lutati daleko jer se tada događa najviše nesreća.

 

Tijekom skijanja potrebno je uzimati i stanke. Tijekom stanki potrebno je konzumirati dovoljno hrane i kako bi se izbjegao osjećaj slabosti, ali važno je i ne pretjerati s hranom i pićem. Inače, skijanje troši puno energije pa treba paziti, ako osjećate slabost ili umor, prekinite aktivnosti za taj dan. Ovo su neki od savjeta kako sigurno skijati te izbjeći nesreće koja se dogodila djevojčici (7) ili mladiću (29). Navedenih pravila, inače, uvijek se trebaju pridržavati svi skijaši, a ovog vikenda potreban je i dodatan oprez jer će, prema najavama meteorologa, uz nove oborine, temperature na planinama padati i do -17 stupnjeva.

 

Leden vikend uz velike minuse

 

Prema riječima meteorologa Nedima Sladića, vikend će biti leden, a temperature u određenim dijelovima BiH neće prelaziti nula stupnjeva. “Najniže temperature bit će tijekom subote i nedjelje. O vedrini u noći sa subote na nedjelju ovisit će i temperature zraka koje će se kretati između minus 14 u središnjim predjelima i minus sedam stupnjeva u sjevernim. Na planinama bit će i do minus 17 stupnjeva. Na jugu zemlje od minus sedam do minus četiri stupnja. Dnevne temperature kretat će se od minus pet do minus jedan, na jugu BiH do dva stupnja”, kazao je Sladić za Faktor.

 

Kako su za vikend najavljene izrazito niske temperature, osim skijašima, upozorenje je izdano i za sve kronične bolesnike kojima se preporučuje da boravak na otvorenom svedu na minimum.

 

Kronični bolesnici

 

Hladno vrijeme ne pogoduje nikome, a u velikom riziku od pogoršanja zdravstvenog stanja su, prema riječima dr. Tihomira Bere, dežurnog liječnika u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć SŽ-a, kardiovaskularni bolesnici i osobe s plućnim tegobama, piše Faktor. Dr. Bera kazao je tko je najčešće tražio pomoć nakon zahlađenja. – Javljaju nam se ljudi koji su imali zarazu, oporavili su se, ali sada imaju drugih zdravstvenih problema, poput povišenog krvnog tlaka i šećera u krvi.

Žale se na malaksalost, brzo zamaranje, što je, prema tvrdnjama stručnjaka, očekivana pojava nakon COVID-19 jer je organizmu potrebno više mjeseci za potpuni oporavak. Preporuka takvim osobama je da se čuvaju prehlada i sezonske gripe. Trebaju se više odmarati, imati dovoljno sna i adekvatnom prehranom raditi na popravljanju imuniteta – kaže Bera za Faktor. Kroničnim bolesnicima, ali i ostalima tijekom hladnih dana, preporučuje se da smanje fizičko naprezanje, boravak na otvorenom svedu na minimum, posebice u jutarnjim i večernjim satima, kada je najviše hladno, i da se oblače slojevito. Važno je, kaže, voditi računa i o prehrani te u jelovnik uključiti više sezonskog voća i povrća.

 

Izvor: vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar