Hoće li Mostar gorjeti od prosvjeda u narednim danima?

Hoće li Mostar gorjeti od prosvjeda u narednim danima?

Mostar će idućih mjeseci gorjeti od prosvjeda. U gradu na Neretvi u kojem se najjače političke stranke, SDA i HDZ BiH već 11 godina ne mogu dogovoriti oko načina na koji će se održati lokalni izbori, nema tko nije najavio prosvjede.

Nezadovoljstvo građana, nebitno jesu li poslom vezani za gradsku ili županijsku vlast, je sve veće. Posebno je stanje postalo alarmantno kada se dugom nizu propalih nekadašnjih giganata pridružio i, uvijek se činilo, neslomivi Aluminij! Ukoliko se dogodi situacija da se ni iduće godine ne održe lokalni izbori može se slobodno zaključiti da će Mostar postati ‘mrtav’ grad bez izgleda da u budućnosti zadrži stanovnike koji polako (sve brže) ‘cure’ preko granice.

Aluminij

Kriza oko mostarskog Aluminija polako ponovno poprima ozbiljnije obrise.

Premda je politika uspostavom Kriznog vijeća i intenzivnim pregovorima uspjela primiriti početni gnjev radnika, vrijeme za ljude koji polako ostaju bez ikakvih primanja neumoljivo brzo prolazi i situacija opet postaje užarena.

Nakon saznanja da i dalje nema novca za ponovno pokretanje proizvodnje, za otpremnine, za ‘namirenje’ dugova po osnovu doprinosa…, radnici su se ponovno digli na noge. Tako je jučer pedesetak djelatnika Elektrolize izvijestilo nadležne da će potpuno blokirati ulaz u Aluminiji svima ukoliko im se do 15. rujna ne isplate otpremnine i uplate doprinosi.

Kako saznajemo, blokadama će se vjerojatno pridružiti i radnici iz ostalih pogona jer je postalo jasno da ni Ljevaonica neće startati 1. rujna kako je bilo predviđeno planom revitalizacije. Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija zakazao je Skupštinu za sutra u 12 sati, nakon koje će biti poznato što radnici planiraju poduzeti po pitanju grozne situacije u kojoj su se našli gašenjem kompanije. Također, radnici Elektrolize jučer su izvijestili Upravu o budućim blokadama, te su zatražili da se pod oznakom ‘hitno’ o istome izvijeste i Vlada FBiH i Nadzorni odbor.

Doktori, prosvjetari…

Radnici Aluminija nisu jedini koji najavljuju prosvjede u Mostaru. Skupština Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u odlučila je da će zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora članovi tog sindikata stupiti u generalni štrajk 10. rujna.

Predsjednica Sindikata Marina Berberović podsjetila je da je prošle godine s Vladom HNŽ-a potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu kojim je predviđeno povećanja plaća doktora medicine i stomatologije u tri etape. Od 1. 7. 2019. godine trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plaća no do toga nije došlo jer, kako navode iz Sindikata, županijska vlada nije u cijelosti preuzela svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora, a same zdravstvene ustanove nemaju dovoljno sredstava da isplate uvećane plaće.
– Odlučili smo da 10. rujna stupamo u generalni štrajk do ispunjenja naših zahtjeva. Mi nemamo nikakvih novih zahtjeva već samo da se ispoštuje ono što je potpisano – poručila je Berberović.
Po njezinima riječima, Sindikat je početkom mjeseca podsjetio Vladu HNŽ-a da od 1. 7. ide nova etapa povećanja plaća te je zatraženo da se održi sastanak ako je to potrebno. Međutim, do danas nitko iz županijske vlade nije reagirao i obratio se sindikalistima, dodala je Berberović.

Ne miruju ni mostarski prosvjetari!  S približavanjem početka nove školske godine, koja bi trebala početi 2. rujna, ponovo su aktivirani zahtjevi Sindikata osnovnih škola HNŽ-a. Iako su prije godinu dana potpisali kolektivni ugovor sa županijskom vladom, te pokušali u više navrata izmijeniti i dopuniti pojedine dijelove ugovora, do sada Vlada, kako tvrde, njihove zahtjeve nije uvažila. Umjesto traženog povećanja koeficijenta na plaću, putem kolektivnog ugovora dobili su povećanje osnovice. Sada traže nove hitne razgovore s Vladom.

Problem i autocesta

Prije radnika Aluminija, doktora i prosvjetara, na ulice će izaći mještani južnih gradskih naselja koji ne žele da buduća autocesta ide preko njihove zemlje. Mještani naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakševina i Kočine, uglavnom povratnici, okupit će se u petak 23. kolovoza u 10 sati, na sporednom putu Kosor-Blagaj kako bi skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočavaju svaki dan.
Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug – tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i ”uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju Udruženja Srba povratnika “Mostar“. Oni zahtijevaju vraćanje procesa u zakonske okvire i održavanje javne rasprave o trasi autoceste Koridor Vc kroz južni dio Mostara. Također, uskoro će se opet ‘aktivirati’ i problem s odlaganjem opasnog otpada na Uborak…

/Izvor: Dnevni list/

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar