Hoće li Ustavni sud BiH “poništiti” Zakon o trošarinama?

Hoće li Ustavni sud BiH “poništiti” Zakon o trošarinama?

“Zahtjev devetnaest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH uvršten je u dnevni red 108. plenarne sjednice Ustavnog suda BiH za 15. i 16. veljače 2018. godine s početkom u 9:30 sati”, rečeno je za Klix.ba u Ustavnom sudu BiH.

Državni parlamentarci koji su na sjednici glasali protiv seta zakona o trošarinama tražili su od Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru, odnosno da stavi izvan snage odredbe usvojenih zakona do donošenja konačne odluke. U prijevodu to znači da bi Ustavni sud BiH mogao svojom odlukom vratiti cijene goriva koje su bile na snazi prije usvajanja izmjena zakona.

Ustavni sud BiH zatražio je 24. siječnja 2018. godine od Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se očituje o zahtjevu 19 zastupnika za ocjenu ustavnosti zakona, a predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto proslijedila je zahtjev članovima Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH. Podsjećamo, parlamentarci su u zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveli da je Zastupnički dom PSBiH prekršio članove Ustava BiH koji se odnose na demokratska načela, nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Potpisnici zahtjeva za ocjenu ustavnosti Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Nenad Lalić, Momčilo Novaković, Đorđo Krčmar, Željko Komšić, Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Saša Magazinović, Denis Bećirović, Mirsad Mešić, Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Jasmin Emrić i Zaim Backović posebno su istakli činjenicu da je Zastupnički dom PSBiH razmatrao set zakona o trošarinama kao prijedlog Doma naroda PSBiH, a ne prijedlog Vijeća ministara BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar