• Naše gore list: Hrvatica iz BiH je bankarska zvijezda u Austriji: ‘Želim biti bogata’
  • Naše gore list: Hrvatica iz BiH je bankarska zvijezda u Austriji: ‘Želim biti bogata’
  • Naše gore list: Hrvatica iz BiH je bankarska zvijezda u Austriji: ‘Želim biti bogata’

Naše gore list: Hrvatica iz BiH je bankarska zvijezda u Austriji: ‘Želim biti bogata’

Dobri investicijski bankari uvijek pred očima imaju svoj cilj. Uvijek moraš znati što želiš i kako to postići, kaže Matea koja je uspješno zaključila svoje prve velike poslove kao bankarska analitičarka – piše 24 sata.

Oduvijek je bila predana svojim ciljevima i samouvjerena. Novac je odavno u njenom životu igrao središnju ulogu. Možda i zato što je Matea Tadić kao dijete bosanskih Hrvata u Koruškoj odrasla skromno i htjela je više, tako je Kurier opisao najnoviju zvijezdu na nebu investicijskog bankarstva u Austriji.

Samo tjedan dana nakon što je maturirala, podnijela je zahtjev za zaposlenjem u uredu gradonačelnika u Villachu (slovenski Beljak).

– To sam ispregovarala već tijekom školske godine – objasnila je. Tamo je radila dvije godine, a onda je u njenom životu došlo do preokreta koji objašnjava riječima:

– To radno mjesto bilo mi je zabavno, ali nije bilo baš točno ono što sam htjela. Osim toga, htjela sam ići u Beč.

A u Villachu je u to vrijeme upoznala Floriana Koschata, bečkog investicijskog bankara koji ju je uveo u posao.

– Stali smo razgovarati i u jednom trenutku je spomenuo da bih se dobro snašla u njegovim poslovima – priča Matea i kaže da ju je iznenada nazvao nekoliko mjeseci kasnije i rekao joj da za nju ima posao u Beču.

– Bila sam van sebe, uzbuđena, ali sam znala da neću dopustiti da mi ta prilika propadne – prisjeća se.

eć sljedećeg dana dala je otkaz na svom sasvim solidnom uredskom radnom mjestu, otputovala u Betriebsnachfolge, usto je stigla i u Pallas Capital na svoj službeni razgovor za posao i u dobi od 20 postala je najmlađa djelatnica tvrtke.

– Naravno da sam bila zabrinuta zato što prethodno nisam imala obrazovanje iz financija. Ali, tada mi je šef dao do znanja:

– Obrazovanje je važno, ali ne mora biti prepreka ako ga nemaš. Najvažnije je da imaš volje.

A volje je Matea sa sobom donijela napretek. Radila je od najranijeg jutra, po 70 ili 80 radnih sati tjedno, što je uobičajeno u investicijskom bankarstvu.

– Gutala sam stručne knjige, učila od starijih kolega, nadređeni su me od samih početaka poticali i potom poticali još i više. Često kao početnik ideš preko svih granica, treba ti neko vrijeme dok se naučiš nositi s neuspjesima i padovima, dok stekneš otpornost i izdržljivost. Jer od 80 posto poslova na kojima radiš, ne ispadne ništa – objašnjava i dodaje:

– Dobri investicijski bankari uvijek pred očima imaju svoj cilj. Svakog dana moraš točno znati što želiš postići i kako ćeš to uspjeti. Cilj mora biti osobne prirode i što konkretniji. Primjerice: ‘Želim svojoj majci za Božić kupiti zlatni sat’ ili ‘Do 25. godine života želim zaraditi svoj prvi milijun’.

A za Mateu sve su to bili realni ciljevi. To što nema skoro ništa vremena za svoj privatni život njoj još uvijek ne smeta.

– Radim posao iz snova. Što bih više mogla željeti? Kao i većina ljudi, i ja bih htjela imati puno novca. Jer time postaje moguće toliko toga o čemu inače sanjaš. Mene ne zanima odlaženje s prijateljicama u šoping ili druženje uokolo. To je gubljenje vremena. – zaključuje.

Njen je radni dan, kaže ona, vrlo raznolik:

– U naša zaduženja spadaju financiranje projekata s nekretninama i razvoja građevinskih projekata mješovitim domaćim i stranim kapitalom, osiguravanje kapitala za tvrtke ili za podršku voditeljima projekata i investitorima pri kupnji ili prodaji tvrtki. Često je riječ o razvojima poslovanja, o širenjima ili preuzimanjima tvrtki – priča Matea, koja kaže da su ‘to najčešće najdelikatniji dijelovi posla, jer u žarištu nije samo financijski dio, nego i osjećaji koji stoje iza toga, ljudske emocije.

Kao investicijski bankar ti nisi samo financijski stručnjak, nego prije svega voditelj umrežavanja ljudi. Upoznaju se mnoge zanimljive osobe, stječe se fascinantan uvid u poduzetničke i ekonomske procese, svakog se dana nauči nešto novo, priča Matea.

A  Mateini poslodavci za nju kažu:

– Osim njene gladi za znanjima, njene volje i ambicioznosti, tu je i njena snažna samomotivacija, talent za trgovanje i baratanje rizicima.

 

A o vlastitim odricanjima Matea ne govori puno, ali o tome ponekad pjeva. Uspješna Bečanka je, naime, darovita reperica.

– Glazba mi pomaže da prebrodim stvari i dobra je kompenzacija u mom poslu – objasnila je Matea, koja ne otkriva koliko zarađuje, ali se pretpostavlja da zarađuje više od većine vršnjaka.

– Mjesečno imam fiksni dio plaće i bonus na kraju godine. Koliko će to na kraju biti, ovisi o poslovima u kojima sam u znatnoj mjeri sudjelovala – priča. Jedan takav uobičajeni udio u zaradi inače iznosi između 10 i 30 posto vrijednosti ostvarene zarade određenog projekta. To znači da je u slučaju milijunskih iznosa udio koji pripada onome tko je zaslužan za uspjeh projekta, ‘ozbiljna’ svota.

Matea Tadić je rođena u Villachu 1996., kao najmlađa od tri sestre iz obitelji bosanskih Hrvata. Maturirala je na CHS Villach. S 18 zaposlila se na svom prvom radnom mjestu u uredu gradonačelnika, a 2017. preselila je u Pallas Capital Investment banking u Beču.

 

/Izvor: 24sata.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar